ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σε ιδιαίτερα αρνητικά επίπεδα κινήθηκε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία στο τέλος του Αυγούστου, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα βελτιωθεί και μάλιστα θα υποχωρήσει περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο του Ινστιτούτου έρευνας αγοράς GfK.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της GfK αναμένουν τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να υποχωρήσει κατά 0,9 μονάδες στο -25,5 τον Σεπτέμβριο, μετά από μια πολύ μικρή αύξηση που καταγράφηκε τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου.
«Το καταναλωτικό κλίμα επί του παρόντος δεν παρουσιάζει σαφή τάση, ούτε ανοδική ούτε καθοδική, ενώ συνολικά βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Rolf Bürkl της GfK.
«Οι πιθανότητες να ανακάμψει βιώσιμα η διάθεση των καταναλωτών φέτος, συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «Τα επίμονα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, κυρίως στα τρόφιμα και τα καύσιμα, δημιουργούν στασιμότητα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών».
Μπαράζ αιτιών και προκλήσεων
Το βαρόμετρο παραμένει λίγο-πολύ σταθερό σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα από το καλοκαίρι του 2022, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού, των συνεπειών της πανδημίας covid, αλλά και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που συνεχίζεται χωρίς να προβλέπεται κάποια διάθεση ανακωχής.
Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα αποτέλεσαν οι τιμές ενέργειας, οι οποίες έφτασαν φέτος στο ζενίθ, με απρόβλεπτες συνέπειες για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό -27,4 του Ιουλίου 2022, ήταν το χαμηλότερο όλων των εποχών για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Γερμανίας.
Ο πληθωρισμός έκτοτε έδειξε να μειώνεται, ωστόσο, παραμένει πολύ υψηλότερος από το επίπεδο-στόχο του 2%.
Σε αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις, έρχεται να προστεθεί και η αύξηση των επιτοκίων στη Γερμανία, όπως και στις περισσότερες δυτικές χώρες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να «δαμάσουν» τον πληθωρισμό, αποθαρρύνοντας τον δανεισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες.
«Έπεσε» η διάθεση των καταναλωτών
Την δια στιγμή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η διάθεση των ανθρώπων να προβούν σε μεγάλες και ακριβές αγορές, παρουσίασε σημαντική πτώση.
Η έρευνα της GfK με έδρα την Νυρεμβέργη, διαπίστωσε ακόμη ότι οι προσδοκίες όσον αφορά τους μισθούς των εργαζομένων, αλλά και το σύνολο της οικονομίας, βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα της χώρας.
Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης για το έτος παρουσιάζει επιβράδυνση επί του παρόντος, ενώ πολλοί κάνουν αρνητικές προβλέψεις, βλέποντας μία αποσταθεροποιημένη οικονομία, παρόλο που η κυβέρνηση προβλέπει οριακή άνοδο για φέτος.
Στο τραπέζι βρίσκεται επί του παρόντος μια δέσμη μέτρων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Ανάμεσα στα μέτρα, βρίσκονται και ορισμένες «αμφιλεγόμενες» πολιτικές, όπως οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τη βαριά βιομηχανία.
Συνεχίζονται οι «θυσίες»
Τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ υπογράμμισε σε συνέντευξη που ότι είναι αναπόφευκτη η λήψη μέτρων λιτότητας για την κάλυψη των τεράστιων κενών στον προϋπολογισμό.
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων (FDP) ανέφερε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για περικοπές δαπανών και άλλες δυσάρεστες αποφάσεις.
«Με τα σημερινά δεδομένα, θα έχουμε έλλειμμα 14-18 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, με έσοδα γύρω στα 424 δισεκατομμύρια. Για να καλυφθεί αυτή η τρύπα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να γίνουν θυσίες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να είναι η μοναδική οικονομία μεταξύ των χωρών της G7, η οποία θα παρουσιάσει συρρίκνωση το 2023.
Διαβάστε επίσης:
Πώς οι καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν εμπορεύματα και αγορές – Φόβοι για νέες αυξήσεις στα τρόφιμα
Θεοχάρης: Στα €600 εκατ. αναμένονται να φτάσουν τα φορολογικά έσοδα από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα
- Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία στην Αθήνα(Upd)
- Τα νέα πονταρίσματα των αναλυτών σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil
- Χριστίνα Αλεξοπούλου για διαγραφή Σαμαρά: «Ανθέλληνες υπάρχουν πολλοί, Σαμαράς όμως ένας!»