• Οικονομία

    Γερμανία: Αγκομαχά η «ατμομηχανή της Ευρώπης» – Προς νέα συρρίκνωση η οικονομία

    • Bloomberg
    Ρόμπερτ Χάμπεκ

    Ρόμπερτ Χάμπεκ


    Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις οικονομικές τις προβλέψεις για φέτος, επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να αποτινάξει μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας.

    Η εκτίμηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το φετινό ΑΕΠ είναι συρρίκνωση 0,2%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,3% στο σύνολο του τρέχοντος έτους, γεγονός που επιβαρύνει την ευρωζώνη, αφού η αποκαλούμενη «ατμομηχανή της Ευρώπης» δεν παρουσιάζει βελτίωση.

    Η μείωση της παραγωγής το 2024, μετά από πτώση 0,3% πέρσι, θα σηματοδοτούσε ακόμη μια χρονιά οικονομικής στασιμότητας, που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2019.

    Παρουσιάζοντας τις φθινοπωρινές προβλέψεις, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι το 2025 και το 2026 η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας αναμένεται να ανέλθει σε 1,1% και 1,6%, αντίστοιχα. Είναι ζωτικής σημασίας «να εφαρμοστεί τώρα πλήρως η αναπτυξιακή πρωτοβουλία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 2,4%.

    Επιπλέον, το επόμενο έτος οι τιμές καταναλωτή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 2%, ενώ το 2026 θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1,9%.

    Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2%, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, ανέφερε ότι η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ένα ακόμη έτος συρρίκνωσης, ενώ οι αμερικανικές εκλογές αποτελούν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της Ευρώπης.

    «Κατά πάσα πιθανότητα, όπως προέβλεψε ο υπουργός Οικονομίας, το β’ εξάμηνο του έτους θα είναι αδύναμο και δεν αποκλείεται να έχουμε μία μικρή ύφεση το 2024», τόνισε μιλώντας την Τρίτη στο podcast Table Media.

    Ωστόσο, ο κυβερνώντος συνασπισμός του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς συμφώνησε από τον Ιούλιο σε ένα άλλο πακέτο μέτρων που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, την επιτάχυνση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    «Καμπανάκι» από Fitch για το κλίμα: Αυξήθηκαν φέτος οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

    Exxon Mobil: Ξανά στο τραπέζι η πώληση μεριδίου που διαθέτει σε βασικό γερμανικό διυλιστήριο

    Γερμανία: Στη δεύτερη θέση από κοινού με τους Σοσιαλδημοκράτες η ακροδεξία σε νέα δημοσκόπηση



    ΣΧΟΛΙΑ