ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νοικοκυριά να καταστραφούν από την κρίση του εισαγόμενου πληθωρισμού έδωσε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
“Όπως αντιμετωπίσαμε την κρίση στον Έβρο και την κρίση της πανδημίας, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και την κρίση του εισαγόμενου πληθωρισμού. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύριο σειρά μέτρων, κυρίως για την προστασία του μεσαίου εισοδήματος και της βιομηχανίας, από την κρίση του εισαγόμενου πληθωρισμού (…) Δεν θα αφήσουμε τα νοικοκυριά να καταστραφούν, αλλά ούτε θα χρησιμοποιήσουμε μεθοδολογίες και εργαλεία, που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι καλό” υπογράμμισε.
Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι το ελληνικό ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι το πρώτο που θα αντλήσει πόρους στην ενωμένη Ευρώπη, ώστε συνδυάζοντάς τους με εκείνους του Ταμείου Ανάκαμψης να πετύχει αναπτυξιακό αντίκρισμα.
Πρόσθεσε ότι κατά τον μήνα Αύγουστο ο δείκτης PMI παρουσίασε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Αντίστοιχα, και στις εξαγωγές, σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση, τόσο σε επίπεδο όγκου, όσο και τζίρου, από τότε που μετριέται ο δείκτης.
Γνωστοποίησε δε, ότι μέσα στον Οκτώβριο θα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος νόμος για βιομηχανικά πάρκα, ώστε να εκκινήσει η σχετική διαδικασία και να απορροφηθούν τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πιερρακάκης: Η νέα τεχνολογική επανάσταση στο ελληνικό κράτος θα είναι στις τηλεπικοινωνίες
Από μια επόμενη τεχνολογική επανάσταση, αυτή τη φορά στις τηλεπικοινωνίες, θα ακολουθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους, όπως επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση.
Σε αντιστοιχία με την απολιγνιτοποίηση στην ηλεκτρική ενέργεια, είπε χαρακτηριστικά, “οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα χρειάζονται “αποχαλκοποίηση””, καθώς είμαστε στην εποχή της οπτικής ίνας, του Ίντερνετ μέσω δορυφόρου και της πραγματοποίησης επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
Παρουσιάζοντας την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι, βάσει έρευνας, οι ψηφιακές συναλλαγές στο gov.gr έφτασαν στα 150 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2021 (με προοπτική να προσεγγίσουν τα 300 εκατ. στο σύνολο του έτους), έναντι 94 εκατομμυρίων το 2020, 34 εκατομμυρίων το 2019 και 8,8 εκατομμυρίων το 2018. Τον Μάρτιο του 2021 υπήρχαν στο gov.gr διαθέσιμες 501 υπηρεσίες, ενώ σήμερα διατίθενται λίγο λιγότερες από 1.300.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί μόνο το ένα από τα τέσσερα ζητούμενα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αυτό που αφορά το κράτος, αλλά υπάρχουν άλλα τρία: αυτό που αφορά τις δεξιότητες, εκείνο της ψηφιακής οικονομίας κι αυτό των τηλεπικοινωνιών.
Ραγκούσης: Περισσότερα από 11.000 βιογραφικά για τις θέσεις εργασίας στα δύο hubs της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Περισσότερα από 11.000 βιογραφικά, εκ των οποίων το 15% προερχόταν από Έλληνες του εξωτερικού, έχει δεχτεί μέχρι στιγμής η Pfizer για τις θέσεις εργασίας στα δύο hubs που έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, Ζαχαρίας Ραγκούσης. Το πρώτο hub της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη απασχολεί σήμερα 320 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι πρόκειται να αυξηθούν, ενώ η επιτυχής λειτουργία του έφερε την επένδυση στο δεύτερο hub, όπου σήμερα εργάζονται 170 άτομα.
Αναφερόμενος στα κριτήρια που “έπεισαν” τη Pfizer να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Ραγκούσης έκανε λόγο για το ανθρώπινο δυναμικό της, το δυναμικό οικοσύστημα επιχειρήσεων, τη γεωγραφική θέση και το μέγεθος της πόλης, καθώς και την πολιτική στήριξη για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Ως ένα πιο “soft” -όπως το χαρακτήρισε- κριτήριο λειτούργησε, είπε, και το πάθος της συσπείρωσης της τοπικής κοινωνίας για την προσέλκυση της επένδυσης.
Συμπλήρωσε πως από τα 38 δισ. ευρώ που επενδύονται ετησίως σε Έρευνα και Ανάπτυξη για φάρμακα (στην Ευρώπη), η Ελλάδα έχει μόνο ένα μικρό μερίδιο, αλλά παρόλα αυτά η χώρα αναπτύσσεται και έχει προοπτικές. “Εχουμε 28 εργοστάσια παραγωγής (φαρμάκων) στην Ελλάδα και οι μεγαλύτερες από αυτές τις εταιρείες είναι εξαγωγικές, κάτι που είναι θετικό. Το μόνο που πρέπει να βελτιωθεί είναι ότι υπάρχει μεγάλη επικέντρωση στα γενόσημα, ο ανταγωνισμός είναι βάσει κόστους και δεν έχουμε περάσει ακόμα στον τομέα της βιοτεχνολογίας” τόνισε.
Σαββάκης: Το λειτουργικό κόστος το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής μεταποίησης
Την ύπαρξη ρεαλιστικής βιομηχανικής πολιτικής, που θα επαναφέρει τη μεταποίηση στο προσκήνιο, “έδειξε” ως τη βασική πρόκληση για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε το λειτουργικό κόστος ως το μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας μεταποίησης και τον λόγο για τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς της.
“Παράγουμε προϊόντα μέσης και χαμηλής τεχνολογίας, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να δραστηριοποιούμαστε στις διεθνείς αγορές περισσότερο με όρους κόστους και λιγότερο με όρους ποιότητας. Το επόμενο μεγάλο ζήτημα είναι το κόστος ενέργειας. Τα τελευταία δέκα χρόνια, υποστηρίζουμε τη μείωση των τιμολογίων ενέργειας για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά για τη μεταποίηση. Αντί να συμβεί αυτό, το κόστος ενέργειας παραμένει υψηλό, ενώ πλέον βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών αυξήσεων, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητά μας. Το τρίτο θέμα που απασχολεί τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος είναι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. ‘Αλλωστε, κι αυτό το έχουμε επισημάνει από την αρχή της πανδημίας, η “αναπτυξιακή μονομέρεια” βλάπτει, ειδικά σε περιόδους εκτεταμένων κρίσεων όπως η πανδημία λόγω του COVID – 19″ υπογράμμισε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επίδομα ανεργίας: Τι ισχύει για το νέο πρόγραμμα σε 11 ερωταπαντήσεις – Πώς υπολογίζεται η επιδότηση ανά κατηγορία δικαιούχων (πίνακας)
- Χριστούγεννα στον Πειραιά – Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για Τρίτη 24 Δεκεμβρίου
- J.P. Morgan για ΔΕΗ: Η κορυφαία ανάπτυξη συνεχίζεται, αύξηση της τιμής στόχου στα €17,9
- Regency Casino Mont Parnes: Μια μαγική «χώρα των θαυμάτων»