Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ εδώ και ενάμιση χρόνο σε όλη την Ευρώπη ενώ την παραλάβαμε 19η, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα στον ρ/σ Σκάι 100,3.

Αναφερόμενος συνολικά στο έργο στον τομέα του υπουργείου τα τελευταία 4 χρόνια ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:

1

“Η δουλειά που κάναμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι απολύτως μετρήσιμη. Όχι από εμένα, από τη Eurostat και από την ΕΛΣΤΑΤ. Παραλάβαμε την Ελλάδα 19η στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, είναι σταθερά 1η εδώ και ενάμιση χρόνο σε όλη την Ευρώπη. Παραλάβαμε πρώτοι την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ και τώρα που μιλάμε είναι “στον αέρα” πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ για τη μεσαία επιχειρηματικότητα, για τα ψηφιακά, για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και για τα ενεργειακά.

Παραλάβαμε την Ελλάδα 16 θέσεις πιο κάτω στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανεβάσαμε 16 θέσεις και κατά τον “Economist” είναι πρώτη στoν κόσμο σε ρυθμό ανόδου. Παραλάβαμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με καλύτερη εκτέλεση στην ιστορία του τα 6 δισεκατομμύρια και έχουμε κάνει σταθερά τρία χρόνια πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Παραλάβαμε όλες τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις κολλημένες, όπως το Ελληνικό κ.λπ., και τώρα έχουν όλες ξεκολλήσει.

Παραλάβαμε τρία ναυπηγεία κλειστά, παραδίδουμε τρία ναυπηγεία ανοιχτά. Παραλάβαμε αναπτυξιακό νόμο που μόνο σε δυο καθεστώτα του παρόντος έχουμε περισσότερες επενδύσεις από ό,τι στα πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Παραλάβαμε την Ελλάδα προτελευταία ή τελευταία στην ανάπτυξη και την έχουμε σταθερά δεύτερη ή τρίτη σε ανάπτυξη χώρα σε όλη την Ευρώπη. Παραλάβαμε την Ελλάδα να είναι, όπως γράφει το Bloomberg, οικονομικός παρίας και την παραδίδουμε ως τον πιο ελκυστικό προορισμό επενδύσεων στην Ευρώπη. Όλα αυτά δεν είναι προεκλογικό φυλλάδιο. Είναι αυτά που γράφει η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat.

Είναι αποτέλεσμα πάρα πολύ σκληρής δουλειάς. Και δεν ανέχομαι να αμφισβητεί κανείς τη δουλειά που κάναμε γιατί η δική μας δουλειά επαναλαμβάνω είναι μετρήσιμη, δεν είναι θεωρητική”.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την υπόθεση του κ. Παπαθανάση: “Κατηγόρησαν τον κ. Παπαθανάση ότι έδωσε 50.000 ευρώ και του κούρεψαν δάνειο 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. ‘Αρχισαν να λένε ότι η Eurobank κούρεψε στον κ. Παπαθανάση το 97% του δανείου. Αυτή ήταν η κατηγορία. Όλο αυτό όμως είναι ψέμα, δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Το δάνειο δεν έχει κουρευτεί, το δάνειο υφίσταται εις το ακέραιο. Δεν έχει υπάρξει κούρεμα ούτε κατά ένα ευρώ. Καμία ευνοϊκή μεταχείριση δεν έχει από καμία τράπεζα. Πληρώνει τις υποχρεώσεις του, παραμένει εγγυητής και προσπαθεί να ξεμπερδέψει και αυτός όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι από τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση του 2010, σχεδόν σε όλους τους Έλληνες. Ένας από τους εκατομμύρια Έλληνες που βρέθηκαν με προβλήματα, τη δεκαετία της χρεοκοπίας, είναι και ο Νίκος Παπαθανάσης όπως είμαι και εγώ, όπως είσαι και εσύ, όπως είναι όλοι μας”.

Για τους λόγους που η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ ή σε διατίμηση στα προϊόντα, ανέφερε: “Η Ισπανία μηδένισε τον ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου και προχθές, βγήκαν τα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα είναι 6η από το τέλος στον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ενώ η Ισπανία είναι 10η από το τέλος. Η Ελλάδα έχει πληθωρισμό στα τρόφιμα 14,7% τον Φεβρουάριο από 15,6% τον Ιανουάριο. Η Ισπανία έχει 16,7% τον Φεβρουάριο από 15,5% τον Ιανουάριο. Μείωσε τον ΦΠΑ στο μηδέν και ανέβηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα 1,2%. Η Ελλάδα που δεν τον πείραξε, ο πληθωρισμός έπεσε κατά μία μονάδα. Η κυβέρνηση της Ισπανίας σκέφτεται να επαναφέρει τον ΦΠΑ. Για ποιο λόγο; Διότι διαπιστώσανε ότι η μείωση του ΦΠΑ τους κοστίζει τον χρόνο 700 εκατομμύρια και ότι τελικά αυτά δεν φτάνουν στον καταναλωτή”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Διατίμηση προϊόντων έκανε μόνο η Λευκορωσία και την απέσυρε