Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Περιεχόμενα
Καθώς η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη και τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε, το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, εξακολουθεί να αναπτύσσει δράσεις προς το ψηφιακό μέλλον της ελληνικής υπαίθρου.
Βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση μίας εκτεταμένης, πολύμορφης και σύγχρονης αγρο-τεχνολογικής υποδομής, η οποία θα παρέχει πλήθος δεδομένων που συλλέγονται από επίγειες, ιπτάμενες και δορυφορικές πηγές.
Στο πλαίσιο του έργου έχουν ήδη εγκατασταθεί 500 Υποστηρικτικοί Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων (ΣΣΔ) σε αγροτεμάχια ανά την Ελλάδα και 50 Σταθμοί Επαυξημένης Ακρίβειας σε αγροτεμάχια αναφοράς, ενώ το δίκτυο των Κέντρων Διανομής και Υποστήριξης (ΚΔΥ) σε όλες της Περιφέρειες της χώρας, είναι επανδρωμένο και πλήρως λειτουργικό.
Τι είναι η «Γεωργία με Ευφυΐα»
Το Έργο στοχεύει στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ανοικτών ψηφιακών δεδομένων και τεχνογνωσίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ευφυές πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μικροκαλλιεργητών, του αγροτικού συμβούλου και των φορέων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία.
Κατά την υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί σχεδιασμός, προμήθεια, εγκατάσταση και διαμόρφωση υλικοτεχνικής υποδομής, στην οποία θα βασίζεται η συλλογή δεδομένων από σημεία γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την Ελλάδα, η επεξεργασία των δεδομένων αυτών από υποσυστήματα, με τρόπο που να προωθείται η έξυπνη πληροφόρηση σε επίπεδο αγροτεμαχίου καθώς και η χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής.
Η τεχνολογία στην παραγωγική διαδικασία
Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των 50 αγροτεμαχίων από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, τα οποία θα λάβουν μέρος στο πειραματικό στάδιο του Έργου.
Οι συγκεκριμένες εκτάσεις έχουν χωριστεί σε ζώνες διαχείρισης, όπου θα εφαρμόζονται συνδυαστικά διαφορετικές πρακτικές ως προς τη θρέψη, την άρδευση και τη φυτοπροστασία, με στόχο να καταγραφούν τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου αλλά και να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα τόσο ανά καλλιέργεια όσο και ανά περιοχή.
Στα 50 αυτά πειραματικά αγροτεμάχια, έχουν εγκατασταθεί υποστηρικτικοί Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων (gaiatron v3.0), πολυαισθητήρες εδάφους και υδρόμετρα, ενώ συγκέντρωση πληροφοριών θα πραγματοποιείται και από Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ).
Οι επιλεγμένες καλλιέργειες που μελετώνται στο έργο είναι οι εξής: Ακτινίδιο, Αμπέλι, Αραβόσιτος, Αχλάδι, Βαμβάκι, Ελιά, Ηλίανθος, Καρπούζι, Καρύδι, Κεράσι, Κρεμμύδι, Λεμόνι, Μανταρίνι, Μήλο, Νεκταρίνι, Πατάτα, Πορτοκάλι, Ροδάκινο, Τομάτα υπαίθρου, Τριφύλλι/Μηδική, Φιστίκι.
Στοχεύοντας στην δημιουργία μίας πανελλαδικής υποδομής Σταθμών Συλλογής Δεδομένων (συνολικά 3.050 ΣΣΔ: 3.000 υποστηρικτικοί και 50 επαυξημένης ακρίβειας), οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί μπορούν να ενημερωθούν και να δηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο εν λόγω Έργο μέσω της ιστοσελίδας digiagro.gr.
Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πτήσεις των drones (ΣμηΕΑ) στα 50 πειραματικά αγροτεμάχια.
Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών διαθέτουν πολυφασματικό αισθητήρα για τη λήψη δεδομένων, με την επεξεργασία των οποίων θα προκύψουν ωφέλιμα συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας των φυτών
Καινοτομία και Εμπορική δραστηριότητα
Τα δεδομένα που συλλέγονται με όλους τους παραπάνω τρόπους, δεν περιγράφουν αποσπασματικά συγκεκριμένες παραμέτρους της εκάστοτε καλλιέργειας, αλλά μπορούν να δώσουν πληροφορία για όλους τους παράγοντες που την επηρεάζουν, δηλαδή το έδαφος, το φυτό, την ατμόσφαιρα, το νερό, την γεωργική εκμετάλλευση.
Αυτό σημαίνει ότι με την αξιοποίηση των έγκυρων αυτών πληροφοριών, υπάρχει η δυνατότητα να παράγεται γνώση η οποία θα λαμβάνει υπόψιν της όλες τις παραμέτρους και κατά συνέπεια θα είναι άρτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ίδια δεδομένα θα δύναται να αξιοποιηθούν και σε άλλους τομείς, όπως το περιβάλλον, η βιομηχανία τροφίμων κ.λπ.
Διαβάστε επίσης:
Στουρνάρας: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα – Οι προκλήσεις