Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Γέλεν: Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και σε τροχιά «ήπιας προσγείωσης»

Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, παρόλο που δημιούργησε πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών τον Αύγουστο, γεγονός που ανησυχεί τους επενδυτές και επιβαρύνει το χρηματιστήριο.

Η υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστική το Σάββατο στο Texas Tribune Festival στο Ώστιν, λέγοντας πως «Βλέπουμε χαμηλά νούμερα όσον αφορά τις προσλήψεις και τις θέσεις εργασίας, ωστόσο  δεν βλέπουμε αξιοσημείωτα ποσοστά σε σχέση με τις απολύσεις».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «Αντιλαμβάνομαι τον κίνδυνο από πλευράς απασχόλησης, όμως αυτό που πιστεύω ότι βλέπουμε, και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, είναι μια καλή, σταθερή οικονομία».

Η Γέλεν τόνισε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τη «φρενίτιδα» όταν η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε την ανάπτυξη μετά την πανδημία Covid-19, εντούτοις ανέφερε ότι η οικονομία βρίσκεται σε «βαθιά ανάκαμψη».

Σημειώνεται ότι τα σχόλια της υπουργού Οικονομικών ήρθαν μια ημέρα αφότου τα στατιστικά για την εργασία ανέφεραν έναν ακόμη μήνα με πιο «ψυχρά» από το αναμενόμενο στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τον προηγούμενο μήνα προστέθηκαν 142.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στους κλάδους κατασκευών και υγείας, σε σύγκριση με τις 89.000 θέσεις τον Ιούλιο, τις 179.000 τον Ιούνιο και τις 216.000 τον Μάιο, με τον S&P 500 να υποχωρεί την Παρασκευή για να ολοκληρώσει τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2023 .

Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 165.000, ενώ του Reuters προέβλεπαν 160.000.

Ωστόσο, ελαφρά υποχώρηση στο 4,2% από 4,3% (υψηλό τριετίας) κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μετά από τέσσερις συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις.

Η υπουργός Οικονομικών  το Σάββατο προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας δηλώνοντας ότι «Δεν βλέπω ανησυχητικά σημάδια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να επιτύχει μια λεγόμενη «ήπια προσγείωση», αυξάνοντας τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και στη συνέχεια πραγματοποιώντας περικοπές πριν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση.

Την ίδια στιγμή, η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα.

Όπως υποστήριξε η Γέλεν, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αυτό το «μονοπάτι»:

«Ήταν πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μπορέσαμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό τόσο ουσιαστικά. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι θα αποκαλούσαν “ήπια προσγείωση”», υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Ισόπαλοι Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις στις προθέσεις ψήφου

ΗΠΑ: Η μητέρα του 14χρονου μακελάρη στη Τζόρτζια είχε ειδοποιήσει τον πρωί σχολικό σύμβουλο για «έκτακτη ανάγκη»

Ντόναλντ Τραμπ: Το Ισραήλ είναι «καταδικασμένο», αν η Χάρις κερδίσει τις εκλογές