• Οικονομία

    Γαλλία: Σε αχαρτογράφητα νερά οι αγορές – Κρίσιμα τα 24ωρα μέχρι τον επόμενο γύρο των εκλογών

    Εμανουέλ Μακρόν - Μαρίν Λεπέν

    Εμανουέλ Μακρόν – Μαρίν Λεπέν


    Μετά την πρώτη ανάσα χθες Δευτέρα στις αγορές, που πυροδοτήθηκε από το ότι οι δυνάμεις Λεπέν επικράτησαν μεν αλλά με χαμηλότερα ποσοστά έναντι των δημοσκοπήσεων, η αγορά ξεκινά από σήμερα την εμβάθυνση και την ψυχραιμότερη αποτίμηση του αποτελέσματος με την κατάσταση να παραμένει εύθραυστη και ευάλωτη  στα σκληρά «παζάρια» των πολιτικών δυνάμεων στη Γαλλία ενόψει του κρίσιμου, δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

    Σε όλα τα σενάρια, η κατάσταση στη Γαλλία παραμένει προβληματική με το γαλλικό δεκαετές να παραμένει στα ιστορικά υψηλά, το spread με το γερμανικό Bund να είναι σχεδόν 25 μονάδες βάσης υψηλότερα από το διάστημα προτού ο Μακρόν πάρει το μεγάλο ρίσκο της προκήρυξης εκλογών και τις μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών να έχουν υποστεί σημαντική πίεση.

    Οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τη δυναμική που θα αναπτύσσεται τα επόμενα 24ωρα καθώς θα εντείνονται οι ζυμώσεις ενόψει του δεύτερου γύρου.

    Στην τελική ανάλυση όμως η ακροδεξιά είναι ο καθαρός νικητής της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, και η  άνοδος της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης στη Γαλλία, μετά το 1940 – 1944 παραμένει προ των πυλών ακόμη και εάν το δίδυμο Λεπέν – Μπαρντελά χρειαστεί να περιμένει 12 μήνες μέχρι την προκήρυξη των επόμενων εκλογών.

    Οι φόβοι μιας παρατεταμένη κρίσης

    Μια δύσκολη παράμετρος, την οποία αναδεικνύει και η Eurasia σε ανάλυση της είναι πως η χώρα αντιμετωπίζει την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου όπου θα υπάρχει ένας αποδυναμωμένος Πρόεδρος αλλά δεν θα έχει προκύψει μια λειτουργική κυβέρνηση, καθώς στη Γαλλία δεν μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές για τους επόμενους 12 μήνες.

    Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο οποίο παράλληλα η Λεπέν και ο Μπαρντελά θα προετοιμάζονται για την άνοδο στην εξουσία κάθε άλλο παρά παραγωγικό θα είναι για τη διαχείριση των δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων της Γαλλίας αλλά και της λήψης κρίσιμων γεωπολιτικών αποφάσεων εν μέσω δύο πολεμικών συγκρούσεων, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

    Σε αυτή τη φάση η ανησυχία για την πραγματική κατάσταση στην οικονομία παραμένει στο προσκήνιο, το δημοσιονομικό ρίσκο εντείνεται και οι κίνδυνοι διάχυσης μιας κρίσης που θα πλήξει και τις πιο αδύναμες οικονομίες, είναι υπαρκτοί. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ΕΚΤ από την πλευρά της παραμένει σε ετοιμότητα και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έτοιμη να παρέμβει εάν στην πορεία οι πολιτικές εξελίξεις προκαλέσουν άτακτη αντίδραση στις αγορές.

    Αγωνία στις αγορές

    Το βέβαιο είναι πως τα προσεχή 24ωρα δεν αναμένονται «ήσυχα» με την αγωνία να εντείνεται όσο η αγορά θα χωνεύει το αποτέλεσμα αλλά και τις δυσμενείς προβλέψεις για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία.

    Εν αναμονή λοιπόν τα προσεχή 24ωρα της δεύτερης ανάγνωσης αλλά και νέων στοιχείων για τη δυναμική της διαμόρφωσης συμμαχιών στη Γαλλία ενόψει του δεύτερου γύρου, η αβεβαιότητα στις αγορές παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο, διατηρώντας τον πορτοκαλί συναγερμό ειδικά στις περιφερειακές αγορές.

    Ωστόσο, μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα, πρέπει να σημειωθεί πως η χώρα έχει ήδη καταφέρει να ολοκληρώσει σχεδόν το 85% του φετινού δανειακού της προγράμματος με αποτέλεσμα να μην έχει την ανελαστική υποχρέωση προσφυγής στις αγορές για μεγάλης κλίμακας δανεισμό στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία. Μια πρώτη γεύση πάντως αναμένεται αύριο στην προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας για την άντληση 500 εκατ. ευρώ.

    Χθες το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο ήταν στο 3,7% με το spread στις 114 μονάδες.

    Το γαλλικό στο 3,3% με το spread στις 74 μονάδες, το ιταλικό σταθερά πάνω από το 4% με το spread σχεδόν στις 150 μονάδες και το πορτογαλικό στο 3,26% με το spread πάνω από τις 68 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Μύκονος: Πόλεμος Ζαννή Φραντζέσκου – Αναστασιάδη για 160 τετραγωνικά – Το Sea Satin και οι καταγγελίες

    EuroLeague: Ενδιαφέρον από BC Partners, EQT και General Atlantic για την απόκτηση μεριδίου

    Ταμβακάκης (EOS Capital Partners) στο mononews: Δύναμη πυρός 400 εκατ. ευρώ για επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ