Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Γαλλία: Με το ένα πόδι εκτός χώρας οι πλούσιοι – Τι φοβούνται

Εκλογές στη Γαλλία: Μαρίν Λεπέν, Ζαν Λικ Μελανσόν, Εμανουέλ Μακρόν

Μαρίν Λεπέν, Ζαν Λικ Μελανσόν, Εμανουέλ Μακρόν

Πρώτο θέμα στα σαλόνια των πλούσιων Γάλλων βρίσκεται η πολιτική ρευστότητα της χώρας, καθώς οι αποφάσεις για επενδύσεις, προσλήψεις και συμφωνίες real estate έχουν αναβληθεί, ενώ οι χρηματοδοτικές πράξεις έχουν τεθεί σε αναμονή μέχρι νεοτέρας.

Την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες “αγωνίζονται” ανεπιτυχώς έως σήμερα να αποκτήσουν τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης και να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, όσοι διαθέτουν πολλά χρήματα αγωνιούν για το μέλλον τους και μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες – βρίσκονται “με το ένα πόδι εκτός χώρας”.

Όσοι διαθέτουν αρκετά χρήματα, δηλώνουν “τρομοκρατημένοι” από την πρωτοφανή ανατροπή και την τριμερή πολιτική διάσπαση, ενώ μιλούν ήδη για αυξήσεις φόρων, κάτι που όπως υποστηρίζουν, δεν τους αφήνει και πολλά περιθώρια να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Το “φλερτ” του Μακρόν με τους ευκατάστατους

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια “φλερτάροντας” με τους ευκατάστατους κατοίκους της χώρας σε μια προσπάθεια να τους κρατήσει για να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Μετά την εκλογή του το 2017, ονομάστηκε “πρόεδρος των πλουσίων” από τους αντιπάλους του για την ατζέντα του υπέρ των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνησή του μείωσε τους φόρους των εταιρειών, μείωσε τα επιδόματα ανεργίας και κατήργησε τον φόρο περιουσίας.

Σχολιάζοντας τα “ευνοϊκά” μέτρα για τους πλούσιους του Μακρόν, οι Γάλλοι ευρωβουλευτές Aurore Lalucq και Gabriel Zucman ανέφεραν τότε ότι στη Γαλλία, οι 370 πλουσιότερες οικογένειες φορολογούνται μόνο με 2 έως 3%.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πέρσι, ο Γάλλος πρόεδρος υπέγραψε νόμο για μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με την οποία αυξάνεται κυρίως το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

Σήμερα ωστόσο, το ενδεχόμενο επαναφοράς του παλαιού φόρου στην περιουσία, “φρενάρει” τους Γάλλους επιχειρηματίες, επενδυτές και εύπορους πολίτες.

Στη Γαλλία μερικοί από τους πλουσιότερους του κόσμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα των σχεδόν 68 εκατ. κατοίκων, φιλοξενεί μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του μεγιστάνα της LVMH, Bernard Arnault και της κληρονόμου της L’Oreal, Francoise Bettencourt Meyers.

Μάλιστα, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου της UBS για το 2024, που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Επιπλέον, οι εύποροι φοβούνται το τυχόν ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών, έχοντας κατά νου τις βίαιες διαδηλώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων που εμφανίστηκε στα τέλη του 2018 και τις απεργίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους

Σύμφωνα με τον Julien Magitteri, σύμβουλο περιουσίας και ιδρυτικό μέλος της γαλλικής εταιρείας real estate “Barnes Family Office by Come”, ορισμένοι από τους πελάτες της δεν περίμεναν καν τον δεύτερο γύρο των εκλογών για να μεταφέρουν το κεφάλαιό τους σε πιο σταθερές περιοχές, όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

“Το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας χάλασε μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ δεν είμαστε σίγουροι για τη συνέχεια”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg o Magitteri.

Επίσης, για όσους σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Γαλλία, υποψήφιες χώρες είναι η Ιταλία, το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, η μετεγκατάσταση απαιτεί χρόνο και οι αποφάσεις συχνά είναι δύσκολες, καθώς λαμβάνονται υπόψη οι οικογενειακές και επαγγελματικές συνθήκες του κάθε ανθρώπου.

Αναζητούνται πάνω από 15 δισ. ευρώ

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας θα χρειαστεί να εξασφαλίσει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον έσοδα ή αποταμιεύσεις ετησίως, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσαρμογή αντιστοιχεί σε περίπου 0,55% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε διάστημα 7 ετών.

Παρόλο που ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Μπρουνό λε Μερ δεσμεύεται να αφήσει τα δημοσιονομικά σε σταθερή πορεία όταν αποχωρήσει από το αξίωμα, είναι εμφανής η πρόκληση του Μακρόν να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας τα πιθανά κόμματα εμφανίζονται υπέρ των υψηλότερων δαπανών.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Εκτίναξη του αριθμού των εκατομμυριούχων – Θα μεταβιβαστεί πλούτος άνω των 83 τρισ. δολ.

Μακρόν: Ανοιχτή επιστολή προς τον γαλλικό λαό να συνεργαστούν με στόχο την δημιουργία σταθερού κυβερνητικού σχήματος

Γαλλία: Πύρρειος νίκη της Δημοκρατίας – Αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα στις Αγορές