Οι ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στις διεθνείς φορολογικές διαπραγματεύσεις με την πρότασή τους, που χαιρετίστηκε από την Γερμανία και τη Γαλλία, να οριστεί στο 15% ο παγκόσμιος “κατ’ ελάχιστον” φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των πολυεθνικών.

Αυτή η πρόταση της Ουάσινγκτον “θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός”, εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβόνα.

“Μπορούμε να ζήσουμε με 15%, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι να καθοριστεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τον ψηφιακό φόρο και για έναν ελάχιστο φόρο και να καταλήξουμε σε έναν πολιτικό συμβιβασμό, όχι πιο αργά από την G20 στις αρχές Ιουλίου στην Ιταλία”, πρόσθεσε.

Η πρόταση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% “είναι πραγματικά μεγάλη πρόοδος”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, με περισσότερο ενθουσιασμό. “Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα το πρωί έχουμε την προοπτική ότι μια τέτοια συμφωνία, επί της οποίας εργαζόμαστε τόσο καιρό, θα μπορέσει να επιτευχθεί φέτος το καλοκαίρι”.

Αυτός ο συντελεστής του 15% είναι κάτω από αυτόν που ήδη εφαρμόζουν αρκετές χώρες της Δύσης – η Γαλλία θέλει να διαμορφώσει τον φορολογικό της συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% έως έως το 2022, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να τον αυξήσουν από το 21% στο 28% για παράδειγμα – αλλά υψηλότερος από αυτόν που ισχύει, φερ’ ειπείν, στην Ιρλανδία (12,5%).

Ωστόσο ένας συντελεστής στο 15% θα ήταν μια επανάσταση για τους ‘φορολογικούς παραδείσους’, όπως τις Μπαχάμες, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τα νησιά Τζέρσεϊ, Γκερνσέι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες.

Αυτές οι χώρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της “φορολογικής βελτιστοποίησης”, συχνά νόμιμης, που συνίσταται στη μεταφορά κερδών μέσω ενός περίπλοκου μηχανισμού θυγατρικών, δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, αδειών…. έως ότου βρεθεί ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής

Εδώ και χρόνια διεξάγονται διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προκειμένου, από τη μια πλευρά, να οριστεί ένας εναρμονισμένος φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των πολυεθνικών, και από την άλλη να αποτυπώνονται καλύτερα τα κέρδη των κολοσσών του Διαδικτύου.

Αυτές οι δύσκολες συζητήσεις ξεκίνησαν και πάλι με την άνοδο στην προεδρία των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν. Και χθες ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε ‘ταχύτητα’.

Η κυβέρνησή του πρότεινε στους εταίρους της στον ΟΟΣΑ να οριστεί ένας “κατ’ ελάχιστον” φορολογικός συντελεστής 15% στα κέρδη των πολυεθνικών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΟΟΣΑ θέλει να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία επί της αρχής στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 (G20) στις 9 και 10 Ιουλίου. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προτείνουν επίσημα έναν συντελεστή. Έως τώρα έχουν αναφερθεί όρια που κυμαίνονται από το 12,5% έως το 21%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ