Την άποψη ότι αν δεν υπάρξει στο εσωτερικό της Γαλλίας πολιτική συμφωνία για τη λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τότε η χώρα θα εισέλθει στον δρόμο που εισήλθε κατά το παρελθόν η Ελλάδα, υποστηρίζουν οι καθηγητές Οικονομίας στο Essec Business School, Μαρκ Γκουγιό και Ραντού Βρανσεανού σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tribune.

Όπως επισημαίνουν, αν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 δεν προβλεφθούν η αύξηση των φορολογικών εσόδων και η μείωση των κρατικών δαπανών τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να τεθεί η Γαλλία υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα επιβάλει τη λήψη μέτρων ανάλογων προς αυτά που επέβαλε στην Ελλάδα κατά το παρελθόν.

1

Οι δύο οικονομολόγοι σημειώνουν ότι το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέβει στο τέλος του 2024 στο 6% του ΑΕΠ και υπενθυμίζουν ότι κατά την τελευταία εικοσαετία η Γαλλία είδε το χρέος της να αυξάνεται από 1.100 σε 3.100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1.000 δισ. ευρώ ανά δεκαετία.

Οι δεκαετίες 2004-2024 (σ.σ. στη Γαλλία) “έζησαν στις πλάτες” της δεκαετίας 2024-2034, που θα κληθεί τώρα να πληρώσει τον λογαριασμό, καταλήγουν οι οικονομολόγοι.

“Η Γαλλία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα”

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Γαλλία δανείζεται πλέον ακριβότερα από την Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η εφημερίδα Le Monde σε δημοσίευμα της υπό τον τίτλο «νέες πιέσεις στα γαλλικά επιτόκια» επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου το επιτόκιο δανεισμού της Γαλλίας για τα πενταετή ομόλογα ήταν στο 2,48%, έναντι 2,40% για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «σημαντικό συμβολισμό».

«Είναι σαφές ότι, μεσοπρόθεσμα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μια χώρα που χρεοκόπησε πριν από δεκαπέντε χρόνια από ό,τι στη Γαλλία», πρόσθεσε η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα, στην ευρωζώνη, δεν υπάρχουν πλέον πολλές χώρες με πενταετή επιτόκια υψηλότερα από εκείνα της Γαλλίας.

Οι βόρειες χώρες δανείζονται βεβαίως με χαμηλότερα επιτόκια (Γερμανία 2%, Ολλανδία 2,1%), αλλά αυτό ισχύει και για άλλες χώρες, σημείωσε η εφημερίδα, φέρνοντας τα παραδείγματα της Πορτογαλίας (2,2%), του Βέλγιου (2,4%) και της Ισπανίας (2,45%).

Διαβάστε επίσης: 

Κριστίν Λαγκάρντ: Ανοίγει παράθυρο για νέα μείωση των επιτοκίων

Κάτω του 2% ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία – Κοντά σε νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Goldman Sachs: Εύσημα για την πορεία και την οικονομία της Ελλάδας