Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Γαλλία: Άνω των εκτιμήσεων το ΑΕΠ β’ τριμήνου

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

Καλύτερη του αναμενομένου ήταν η ανάπτυξη της Γαλλίας το β’ τρίμηνο, γεγονός που σημαίνει ότι επέδειξε ανθεκτικότητα πριν την πολιτική αναταραχή που δημιούργησαν οι πρόωρες εκλογές του προέδρου Μακρόν.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό με το α’ τρίμηνο, όπου είχε αναθεωρηθεί ανοδικά, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις εξαγωγές και μια ελαφρά αύξηση των επενδύσεων, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν  σταθερές.

Τα στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι καθησυχαστικά σε σχέση με τη συνολική επίδοση του μπλοκ, η οποία αναμένεται να δείξει ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης, με το ασθενέστερο momentum να σημειώνεται σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία.

Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της Γαλλίας θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να κλείσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Καθοδικά η ανάπτυξη το 2024

Η νομισματική ένωση προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές να παραμένουν αδύναμα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί καθοδικά το 2024, καθώς είναι  ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή σε κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics Surprise Index, από τον Μάιο και μετά, οι οικονομικές ανακοινώσεις για την Ευρωζώνη, είναι κυρίως χειρότερες του αναμενομένου.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί σταθερός τον Ιούλιο στο 2,5%, ακόμη αισθητά πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η γαλλική οικονομία θα λάβει μια σύντομη ώθηση αυτό το καλοκαίρι λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, παρόλο που η χώρα είναι πολιτικά ασταθής, τουλάχιστον έως την λήξη τους.

Ο Λεμέρ ανέφερε  ότι ετοιμάζει έναν προϋπολογισμό για τον διάδοχό του, ο οποίος θα κρατήσει τη χώρα σε τροχιά μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% της μέχρι το 2027.

“Όσο πιο γρήγορα έχουμε κυβέρνηση τόσο το καλύτερο γιατί η αβεβαιότητα δεν είναι καλή για τους επενδυτές ή τις επιχειρήσεις”, τόνισε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Insee προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 0,5% το γ’ τρίμηνο, αν και θα αντισταθμιστεί εν μέρει από μια μικρή συρρίκνωση τους τελευταίους μήνες του έτους.

Διαβάστε επίσης: 

Φον ντερ Λάιεν: «Μεγάλο Ευχαριστώ» σε Ελλάδα και Γαλλία για τη βοήθεια στην κατάσβεση πυρκαγιών στη Βουλγαρία

Ρέιτσελ Ριβς (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε δημοσιονομική τρύπα ύψους 22 δισ. λιρών

Κίνα: Μπλοκάρει το 80% των πληρωμών από τη Ρωσία σε γιουάν