Το σχέδιο του Γάλλου συντηρητικού πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να αυξήσει τους φόρους στους εύπορους πολίτες και στις μεγάλες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για την αποχώρησή τους από τη χώρα, ενώ όσοι σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στη Γαλλία, ενδέχεται τώρα να αναθεωρούν τα πλάνα τους.

Ο «προϋπολογισμός λιτότητας» του 2025 του Μπαρνιέ για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ορίζει ένα κατώτατο όριο 20% στον φορολογικό συντελεστή για άτομα με εισόδημα 250.000 ευρώ ετησίως ή για ζευγάρια με εισόδημα 500.000 ευρώ.

1

Το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της «φορολογικής ασπίδας», κάτι που είχε υποσχεθεί ο Φρανσουά Φιγιόν το 2008, για μείωση της φορολόγησης κατά 50%.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το φορολογικό μέτρο θα έχει διάρκεια τριών ετών, επηρεάζοντας περίπου 65.000 νοικοκυριά, με στόχο να συγκεντρωθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στόχος η μείωση του κολοσσιαίου ελλείμματος

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει μπει από τον Ιούνιο σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος στην ΕΕ, μαζί με άλλες έξι χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Μάλτα).

Μάλιστα, το χρέος της έφτασε τον Ιούνιο το 112% του ΑΕΠ (3.228,4 δισ. ευρώ).

Ο Μπαρνιέ επιθυμεί διακαώς να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της χώρας και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εξοικονομώντας 60,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει δημιουργία εχθρών στο κοινοβούλιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα στο 5% της οικονομικής παραγωγής το 2025 από 6,1% που προβλέπεται για φέτος, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι θα εκτιναχθεί στο 7%, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι περικοπές δαπανών θα αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από τα δύο τρίτα αυτού που ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάντ αποκάλεσε μια «πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσπάθεια».

Τα υπόλοιπα χρήματα, θα προέλθουν από υψηλότερους φόρους στις επιχειρήσεις, τους πλούσιους και την ενέργεια.

«Η γαλλική οικονομία αντέχει, αλλά το δημόσιο χρέος μας είναι ογκώδες. Επομένως, δεν θα μπορούσαμε να το αψηφήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρμάντ.

Αντουάν Αρμάν, Γάλλος υπουργός Οικονομικών
Αντουάν Αρμάν, Γάλλος υπουργός Οικονομικών

Ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μια πρόβλεψη για αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,1% το επόμενο έτος, ένα ποσοστό που όπως υποστηρίζει ο υπουργός, λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων.

Στροφή των επενδυτών

Αναμενόμενο ήταν η υποχώρηση των φορολογικών εισπράξεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, να κλονίσει και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Μετά την ανακοίνωση του Μακρόν το καλοκαίρι για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καταγράφηκε έντονο ξεπούλημα σε γαλλικά ομόλογα, συμπαρασύροντας και το υπόλοιπο χρέος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Εντούτοις, ακόμη και με ένα μικρότερο έλλειμμα, η Γαλλία θα χρειαστεί να πουλήσει ομόλογα ύψους 300 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το επόμενο έτος.

Όπως διατείνεται το υπουργείο Οικονομικών, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μαμούθ της χώρας, αναμένεται να διογκωθεί στα 54,9 δισ. ευρώ.

“Δεν νομίζω ότι οι αγορές θεωρούν αυτή τη μείωση του ελλείμματος ως ιδιαίτερα μεγάλο επίτευγμα”, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Commerzbank, Hauke Siemssen, προτού ακόμη  δημοσιοποιηθεί ο προϋπολογισμός.

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι εισφορές σε περίπου 440 κερδοφόρες εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ θα αποφέρουν 8 δισ. ευρώ το 2025 και 4 δισ. ευρώ το 2026.

Οι επαναγορές μετοχών των εταιρειών θα υπόκεινται επίσης σε έκτακτο φόρο όταν οι μετοχές ακυρώνονται.

Μισέλ Μπαρνιέ
Μισέλ Μπαρνιέ

Επιπλέον, ένας έκτακτος φόρος στις εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών θα συνεισέφερε 500 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ τo 2025 και 2026 αντίστοιχα.

Ακόμη, στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η επιβολή αυξημένων φόρων στα αεροπορικά εισιτήρια και στη χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών.

Το μεγάλο στοίχημα

Σε κάθε περίπτωση, η υπερψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές μπορούν να εισαγάγουν τροπολογίες, ενώ το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί έως το τέλος του έτους.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος (το 49.3), για να παρακάμψει την ψηφοφορία, αυξάνοντας την πιθανότητα υποβολής προτάσεων δυσπιστίας, όπως αυτή του συνασπισμού της Αριστεράς, η οποία όμως απορρίφθηκε την Τρίτη.

Σε αυτή τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεν, η οποία έχει κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές», παρόλο που επιθυμεί να δώσει μια ευκαιρία στον νέο πρωθυπουργό.

Μαρίν Λεπέν
Μαρίν Λεπέν

Εκτός άλλων, έχει ζητήσει η αύξηση των φόρων να εξισορροπείται από αυξημένη αγοραστική δύναμη για τα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Από τους πλουσιότερους του κόσμου στη χώρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα των σχεδόν 68 εκατ. κατοίκων, φιλοξενεί μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του μεγιστάνα της LVMH, Bernard Arnault και της κληρονόμου της L’Oreal, Francoise Bettencourt Meyers.

Ορισμένες από τις πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη, όπως αυτή της Hermes, των Βερτεμέρ της Chanel και της αμυντικής δυναστείας Dassault, κατοικούν στη Γαλλία.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί κατά 16% τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου της UBS για το 2024, που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι.

Ο Μακρόν, πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια “φλερτάροντας” με τους ευκατάστατους κατοίκους της χώρας σε μια προσπάθεια να τους κρατήσει για να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

Μετά την εκλογή του το 2017, ονομάστηκε “πρόεδρος των πλουσίων” από τους αντιπάλους του για την ατζέντα του υπέρ των επιχειρήσεων, αφού η κυβέρνησή του μείωσε τους φόρους των εταιρειών και τα επιδόματα ανεργίας, ενώ κατήργησε τον φόρο περιουσίας.

Σήμερα ωστόσο, η τακτική λιτότητας που “λανσάρει” ο Μπαρνιέ, φαίνεται ότι “φρενάρει” τους Γάλλους επιχειρηματίες, τους επενδυτές, αλλά και τους εξαιρετικά ευκατάστατους πολίτες.

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Αντίδραση προκάλεσε η απειλή Νετανιάχου ότι ο Λίβανος θα γνωρίσει “καταστροφές” εάν δεν απαλλαγεί από την Χεζμπολάχ

Bloomberg: Η ΕΚΤ θα επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες

ΗΠΑ: Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο