ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Το έργο αυτό έβαλε στο ίδιο τραπέζι τη φορολογική διοίκηση, τους λογιστές, τους οικονομολόγους, τις επιχειρήσεις και τις εταιρίες πληροφορικής, με προφανή οφέλη για όλους ” ανέφερε ο κ. Πιτσιλής.
Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι, σε οποίες χώρες εφαρμόστηκαν παρόμοια συστήματα ψηφιακής καταγραφής και ελέγχου και ηλεκτρονικής τιμολόγησης ωφελήθηκαν, “όχι μόνο, οι φορολογικές διοικήσεις, αλλά και οι ίδιες οι χώρες”, καθώς η οικονομία απέκτησε μία εικόνα “διαφάνειας και αξιοπιστίας” και συνέβαλε στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
«Είναι ένα έργο στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στην pole position της Ευρωπαϊκής Ένωσης » τόνισε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε:
«Είναι σημαντικό τόσο για τις επιχειρήσεις για τη διευκόλυνση των δηλώσεών τους, όσο και για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού. Να αναφέρω, ότι μέσα από τις πρώτες έρευνες, που έχουμε τρέξει, μέσα από τη βάση δεδομένων, έχουν αποκαλυφθεί πάνω από εκατό επιχειρήσεις, που στο παρελθόν εντοπίστηκαν ως εκδότριες εικονικών στοιχείων και μέσα στο my data έχουν συναλλαγές που ξεπερνούν τα 1, 2 δισ. ευρώ…»
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι πέρυσι, ως πρώτο βήμα, καταργήθηκαν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών και ως το τέλος του περσινού έτους προχώρησε και η προαιρετική, στην παρούσα φάση, προσυμπλήρωση και των δηλώσεων ΦΠΑ, όπου πάνω από το 60% των υποβληθέντων δηλώσεων “δεν είχαν καμία απόκλιση” από τα δεδομένα του συστήματος “my data” και υπογράμμισε:
“Έχουμε ξεπεράσει το 1,2 τρισ.ευρώ εγγεγραμμένες συναλλαγές, αγγίζουμε τα 2,3 δισ. παραστατικά, έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις εγγεγραμμένες”.
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στο “ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής” το οποίο προωθείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ετοιμαστεί το κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, με προοπτική ως το τέλος του χρόνου κάποιοι κλάδοι να μπορούν να το χρησιμοποιούν στην ψηφιακή μορφή του.
Για την πλατφόρμα “my property” σημείωσε ότι έχει γίνει “πολύ σημαντική δουλειά τα δύο προηγούμενα χρόνια “, επισημαίνοντας :
“Ήδη, κοντά στις διακόσιες πενήντα χιλιάδες δηλώσεις υποβλήθηκαν ψηφιακά , συνεχίζουμε και μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνουμε το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε και οι δηλώσεις του Ε9 να μπορούν να υποβάλλονται μέσα από το σύστημα, αυτόματα”.
Σε ότι αφορά την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στη φορολογική διοίκηση αναφέρθηκε στις δράσεις που χρηματοδοτούνται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σημείωσε ότι και στο “my data” χρησιμοποιούνται εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, φοροτεχνικοί σύμβουλοι, στελέχη επιχειρήσεων και ακαδημαϊκοί, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ