• Οικονομία

    Γ. Παράσχης (ΣΕΤΕ): Αυξημένες οι αεροπορικές θέσεις το φθινόπωρο, παρά την πτώση του Ιουλίου

    Γιάννης Παράσχης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Αγάπη Σμπώκου, Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ, Ιωάννα Δρέττα, Πρόεδρος Marketing Greece, Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ & Πρόεδρος ΙΝΣΕΤΕ


    Αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων παρατηρείται για τους προσεχείς μήνες του φθινοπώρου, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας πλατφόρμας αυτορρύθμισης και μετάβασης των τουριστικών επιχειρήσεων στην αειφορία.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την παράταση της σεζόν, ενώ και τα δεδομένα του ΙΝΣΕΤΕ δείχνουν πως οι αεροπορικές θέσεις εισερχόμενων διεθνών πτήσεων είναι αυξημένες κατά 7,5% τον Σεπτέμβριο και κατά 6,2% τον Οκτώβριο, με το συνολικό αριθμό των διαθέσιμων θέσεων για το δίμηνο του φθινοπώρου να ξεπερνά τα 7,25 εκατομμύρια.

    «Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα στοιχεία των αφίξεων και των εσόδων του Ιουλίου, οπότε οι εισπράξεις ήταν μειωμένες, αλλά δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τα δεδομένα χωρίς να έχουμε την πλήρη εικόνα του τριμήνου του καλοκαιριού», είπε ο κ. Παράσχης, προσθέτοντας πως «το ταξιδιωτικό budget κατανέμεται σε περισσότερες επισκέψεις και το city break σε προορισμούς όπως η Αθήνα συμβάλει σε αυτό. Οι ταξιδιώτες τείνουν πλέον να επιλέγουν περισσότερα, αλλά μικρότερης διάρκειας ταξίδια, με τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων να μειώνεται από 7,5 σε 6,6 ημέρες. Προφανώς υπάρχει ζήτημα με το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων αλλά των και πολιτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, έχει επεκταθεί η τουριστική περίοδος και υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά επισκεπτών εκτός high season».

    Ο ίδιος τόνισε με νόημα ότι η Ελλάδα δεν υποφέρει από υπερτουρισμό. «Προβλήματα όπως το στεγαστικό και η έλλειψη υποδομών έχουν ανοίξει μια ομπρέλα κάτω από την οποία πρόχειρα συζητείται ο υπερτουρισμός. Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον υπάρχει σύγκληση απόψεων ότι το μέλλον είναι στη βιωσιμότητα. Ο διαμοιρασμός ωφελειών από τον τουρισμό στην κοινωνία έχει εξελιχθεί σε αναγκαιότητα», κατάληξε.

    «Χαμένα» στη μεθοδολογία έσοδα 1 δισ. ευρώ

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το οκτάμηνο καταγράφηκαν 18,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 8 σε σχέση με το 2023. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 8,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, αυξημένες κατά 14%. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, φτάνοντας στα 4,03 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση οφείλεται στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,1%. Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη πτώση στις εισπράξεις προήλθε από Γερμανία με πτώση κατά 9,9%

    Πάντως, έρευνα της Εθνικής Τράπεζας καταλήγει στο ότι η πραγματική δυναμική των τουριστικών εσόδων είναι πολύ ισχυρότερη από αυτή που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Η έρευνα δείχνει πως λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως είναι οι στρεβλώσεις στη δειγματοληψία, η εποχικότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η δυσκολία εκτίμησης των πληρωμών προς παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών στο εξωτερικό που αφορούν ταξίδια στην Ελλάδα, αλλά και τις ανατιμήσεις εκτιμάται ότι η πραγματική τελική δαπάνη των τουριστών θα υπερβεί τα τελικά επίσημα στοιχεία του 2024 κατά 1 δισ. ευρώ.

    Σε φάση… αυτορύθμισης βάζει τα ελληνικά ξενοδοχεία ο υπερτουρισμός

    Όπως εξήγησε η διοίκηση, βασικός σκοπός είναι να προωθηθεί ο μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που κολυμπούν στα θολά νερά της υιοθέτησης των αρχών βιωσιμότητας. Σύμφωνα με έρευνα που είχε εκπονήσει η Deloitte για το ΙΝΣΕΤΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 51η θέση ανάμεσα σε 117 χώρες, ενώ ανταγωνιστικοί μεσογειακοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα κατατάσσονται σε υψηλότερη θέση. Το 73% των ερωτηθέντων δεν έχει θέσει κανένα στόχο μείωσης εκπομπών για το 2030, ενώ το 34% προσπαθεί να υλοποιήσει τουλάχιστον έναν, αν και ο κλάδος των ξενοδοχείων φαίνεται να επιτυγχάνει καλύτερες αποδόσεις από άλλες κατηγορίες, ενώ τα branded ξενοδοχεία καλύτερες αποδόσεις από τα ανεξάρτητα. Τα εμπόδια που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στη βιωσιμότητα είναι το κόστος των επενδύσεων είναι πολύ υψηλό (για το 62%), καθώς και περιορισμοί (πολεοδομικοί ή κτιριακοί) που αποτρέπουν τις σχετικές επενδύσεις (για το 43%).

    Η θετική πορεία των τελευταίων ετών δε μπορεί να αποτελέσει αιτία εφησυχασμού, διευκρίνισε ο Γιάννης Παράσχης, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία Metron. «Σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες, ο τουρισμός έχει περισσότερους λόγους για να ασχοληθεί με το περιβάλλον και την κοινωνία. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων υποβαθμίζουν το ίδιο το τουριστικό προϊόν»,είπε ανακοινώνοντας την έναρξη της πιλοτικής φάσης του προγράμματος, που αφορά ουσιαστικά σε μια πρωτοβουλία αυτορύθμισης των τουριστικών επιχειρήσεων.

    Στην πρώτη φάση ανταποκρίθηκαν 50 μέλη του ΣΕΤΕ από πέντε κλάδους του τουρισμού, τα καταλύματα, τις χερσαίες, εναέριες θαλάσσιες μεταφορές και τα τουριστικά γραφεία, μεταξύ των οποίων τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΤΕ, καθώς και δείγμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το πρόγραμμα πρέπει να στηριχτεί από το τραπεζικό σύστημα και το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

    Η πιλοτική φάση θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο, οπότε θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ η πρωτοβουλία θα έχει ετήσιο χαρακτήρα. Η πλατφόρμα θα μετρά την απόδοση σε πέντε βασικούς δείκτες, την κατανάλωση ενέργειας και νερού, την παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, εργασιακά και κοινωνικά θέματα. Ο χρήστης της πλατφόρμας θα πρέπει να έχει απαντήσει θετικά στο 70% των ερωτήσεων και να έχει καλύψει τουλάχιστον το 50% των ερωτήσεων ανά κριτήριο ESG, για να έχει τη δυνατότητα έκδοσης Σήματος Επαλήθευσης σε συνεργασία με φορέα ελέγχου και τη συνυπογραφή του ΣΕΤΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ