ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Όπως λέει στο mononews.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του εξωδικαστικού είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί, λέγοντας πως χρειάζονται βαθιές τομές για να αποφέρει καρπούς.
«Ρεαλιστικά, ο εξωδικαστικός δεν λειτούργησε όπως περίμενε η αγορά και η κυβέρνηση… Από τον Αύγουστο που ξεκίνησε μέχρι πρόσφατα από τις συνολικά 7.000 επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση, μόλις έξι υποθέσεις επιχειρήσεων έφθασαν στο τελικό στάδιο και από αυτές μόνο δυο (!) πέτυχαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η πηγή του κακού εντοπίζεται στις χρονοβόρες και αρκετά κοστοβόρες διαδικασίες που προβλέπει.
«Πολλές επιχειρήσεις», όπως λέει, «αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα που απαιτούνται για τον διαμεσολαβητή, τον δικηγόρο και τον οικονομολόγο και έτσι εγκαταλείπουν την προσπάθεια» ενώ τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας αποθαρρύνουν αρκετούς να προχωρήσουν.
Για τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, ήρθε η ώρα για ριζικές αλλαγές πρωτίστως στο κομμάτι του «κουρέματος» των οφειλών από τις τράπεζες. «Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι ο εξωδικαστικός θα πετύχει μόνο εάν υπάρξει πρόβλεψη για κουρέματα ουσίας… Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε», υπογραμμίζει.
Με δεδομένο πως για να προχωρήσει οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτείται η σύμφωνη γνώση των θεσμών, ο ίδιος προτείνει την προσπάθεια να στηρίξουν όλα τα κόμματα, ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στους δανειστές και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.
«Άσφαιρες οι ρυθμίσεις»
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των βιοτεχνών εμπόρων, η επίλυση της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα επείγει.
Όπως λέει, μπορεί οι μακροοικονομικοί δείκτες να βελτιώνονται, ωστόσο η οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει στην κανονικότητα όσο δεν αντιμετωπίζεται το ιδιωτικό χρέος, μαζί με την υπερφορολόγηση και την χρηματοδότηση.
Οι ρυθμίσεις, συμπληρώνει, δεν αρκούν καθώς όσες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, αφού από τις 150.000 που έχουν ενταχθεί σε αυτές, σχεδόν οι μισές δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιοι εντάσσονται στις 120 δόσεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξωδικαστικός: Όλο το σχέδιο και τα κριτήρια για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ