Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθεί η Αθήνα την συζήτηση που φουντώνει στην ΕΕ για περισσότερη Ευρώπη και ταχύτερα βήματα προς την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών. Εβδομήντα πέντε  ημέρες πριν τις ευρωεκλογές αλλά κυρίως λίγους μόλις μήνες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ, η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με τον…εαυτό της.

Η αβεβαιότητα διεθνώς και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι φέρνουν δυναμικά στο προσκήνιο την ανάγκη να καταστεί περισσότερο ανθεκτική η ευρωπαϊκή οικονομία. Την θετική στάση της Ελλάδας απέναντι στη συζήτηση για περισσότερη Ευρώπη που εντείνεται με πρωτεργάτη τη Γαλλία, υπογράμμιζε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας στο Mononews τονίζοντας τα προφανή οφέλη από την επιτάχυνση μιας τέτοιας συζήτησης.

Αν και στην Ευρώπη οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν συνήθως χρόνο, μέχρι να εξασφαλιστούν οι συναινέσεις, εντούτοις αποτιμάται θετικά η εντατικοποίηση της συζήτησης για την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης αλλά και ευρύτερα της ενοποίησης της αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ, που θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αντλούν χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους και από την καταλληλότερη πηγή, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα τους.

Η συζήτηση αυτή διεξάγεται παράλληλα με την συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους, με την έκδοση κοινών ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν μεγάλες ανάγκες για την Ευρώπη ως προς την άμυνα, την οικονομική της ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα με μεγάλες επενδύσεις σε ψηφιοποίηση και πράσινη μετάβαση.

Η προσπάθεια επιτάχυνσης τέτοιων τεκτονικών αλλαγών προς την ενοποίηση των αγορών, δεν αντιμετωπίζεται πια ως «όνειρο θερινής νυκτός» όπως θα ήταν πριν λίγα χρόνια και αυτό είναι η θετική ανάγνωση της ζύμωσης που συντελείται. Δεν παύουν όμως να είναι εγχειρήματα ισχυρής δυσκολίας, πόσο δε όταν απέναντι τους έχουν τη Γερμανία αλλά και το Λουξεμβούργο.

Η παρέμβαση Στουρνάρα

Την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη υπογράμμισε στη συνέντευξη του στο Mononews και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Φέρνοντας ως παράδειγμα το προηγούμενο με τα 800 δισ. ευρώ του NG EU εκτίμησε πω η πολιτική αυτή πρέπει να συνεχιστεί  διαφορετικά η Ευρώπη θα βλέπει την πλάτη της Αμερικής και της Κίνας. «Κυρίως όμως χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Δεν έχει προχωρήσει ακόμα η ένωση κεφαλαιαγορών, δεν έχουμε τραπεζική ένωση, δεν έχουμε ακόμα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Και αυτός είναι ο λόγος που  δεν υπάρχουν πανευρωπαϊκές ενοποιήσεις τραπεζών» σημείωνε μεταξύ άλλων.

Η συζήτηση για μια ενοποιημένη αγορά κεφαλαίων στην ΕΕ δεν είναι καινούργια. Είναι όμως ίσως η πρώτη φορά που το θέμα μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο σε μια κρίσιμη καμπή που καθιστά επιτακτικές τις συναινέσεις χθες και όχι αύριο. Αφενός η Ευρώπη ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν για μια δεξιά στροφή στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, αφετέρου υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι θα συμβεί εάν στις ΗΠΑ επανέλθει ο Τραμπ.

Η Ευρώπη, εκ θέσεως σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι, και με πολέμους εν εξελίξει στη γειτονία της έχει αυξημένες ανάγκες για άμυνα αλλά και για επενδύσεις προκειμένου να…επιβιώσει. Όπως άλλωστε δήλωνε ο Μάριο Ντράγκι σχετικά πρόσφατα. «Είτε η Ευρώπη θα ενεργήσει μαζί και θα γίνει μια βαθύτερη ένωση, μια ένωση ικανή να εκφράσει μια εξωτερική πολιτική και μια αμυντική πολιτική, εκτός από όλες τις οικονομικές πολιτικές ή φοβάμαι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβιώσει παρά μόνο ως μια ενιαία αγορά».

Τα κριτήρια

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα. Είναι ενδεικτικό πως η ΕΕ δημιούργησε μεν την τραπεζική ένωση αλλά παρά την πρόοδο αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, μπορεί να ακούγεται ελκυστική η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, υπό την έννοια ότι θα επέτρεπε στις ελληνικές επιχειρήσεις να αντλήσουν ευκολότερα κεφάλαια από άλλες αγορές, ωστόσο για να προχωρήσει ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένα κριτήρια ενώ δεν είναι όλες οι κεφαλαιαγορές στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας η αγορά δεν έχει επανέλθει στο καθεστώς των αναπτυγμένων. Ακόμη και εάν μπούμε στο watchlist κάποιου από τους οίκους για παράδειγμα το καλοκαίρι, όπως εκτιμάται στην αγορά θα απαιτηθεί ένα εύλογο διάστημα, ενός ή ενάμιση έτους για να γίνει η μετάβαση..

Εν τέλει όμως και παρά τις σημαντικές δυσκολίες η διεθνής κατάσταση και οι διαρκείς απειλές καλούν την Ευρώπη να πράξει, τώρα, όσα δεν  κατάφερε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλα ερωτήματα είναι εάν θα εξασφαλιστούν οι πολιτικές συναινέσεις, εάν τεχνικά θα απαιτηθεί τελικά περισσότερος χρόνος για να γίνουν τα πρώτα βήματα και αν εν τέλει η Ευρώπη έχει όλο αυτό το χρόνο στη διάθεση της.

Ή εάν θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει Plan B επιβαρύνοντας στο τέλος της ημέρας και τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, για τη χρηματοδότηση των αυξημένων αναγκών της σε δαπάνες άμυνας και αύξησης της οικονομικής της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας απέναντι σε αντιπάλους που τρέχουν. Πρόκειται για μια εναλλακτική καθόλου ελκυστική βέβαια με δεδομένους τους πολιτικούς συσχετισμούς υπέρ της ακροδεξιάς που διαμορφώνονται στη Γηραιά ‘Ήπειρο.

Διαβάστε επίσης:

EXAE: Στα 47,1 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023 – Αυξάνει κατά 60% το μέρισμα, στα €0,24 ανά μετοχή
Δίκη Folli Follie: «Ήταν όλα αληθινά δεν χρωστάω πουθενά», λέει ο Δ. Κουτσολιούτσος και δεν βλέπει σκάνδαλο
Viva: Πρώτη συμφωνία Καρώνη με Ντέιμον – Ποιες διαφωνίες υπήρξαν στη Γενική Συνέλευση