ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τελική ευθεία για το πακέτο της ΔΕΘ – Φορολογικά έσοδα, τουρισμός και ενέργεια οι κομβικοί παράγοντες
Φρένο στο σχεδιασμό για έκδοση του πράσινου ελληνικού ομολόγου φέτος ίσως βάλει τελικά η δυσμενής, διεθνής συγκυρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η έκδοση πράσινου ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο να μετατοπιστεί χρονικά για τους πρώτους μήνες του 2023, από φέτος, καθώς, με τα σημερινά δεδομένα οι συνθήκες στην αγορά είναι δύσκολες.
Έτσι, παρά το ότι η ιδιαίτερα πολύπλοκη προετοιμασία για τη συγκεκριμένη έκδοση έχει προχωρήσει, καθώς πρόκειται για ένα απαιτητικό εγχείρημα σε τεχνικό επίπεδο και ως προς τη δομή του νέου τίτλου, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Το βασικό επιχείρημα είναι το κατά πόσο συμφέρει τελικά τη χώρα να «κάψει» χρονικά μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία σε μια αντικειμενικά δύσκολη περίοδο στις αγορές εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πολέμου και αβεβαιότητας.
Αυτός ο προβληματισμός φέρνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο τελικά να προτιμηθεί η σημαντική αυτή έκδοση, η πρώτη τέτοιου είδους που διενεργεί το ελληνικό δημόσιο που θα έχει και ισχυρά συμβολικό χαρακτήρα, να γίνει ίσως αρχές του 2023 και όχι το φθινόπωρο του 2022 όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους άλλωστε αναμένεται συνωστισμός εκδόσεων και από μεγάλους παίκτες της Ευρώπης, ενώ εν γένει το περιβάλλον στις αγορές προμηνύεται γεμάτο προκλήσεις. Πάντως οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο καθώς θα σταθμίζονται και οι εξελίξεις στις αγορές.
Υπενθυμίζεται πως όπως είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η έκδοση πράσινου ομολόγου εντάσσεται στον σχεδιασμό και στην υιοθέτηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου βιώσιμης χρηματοδότησης και πράσινης ανάπτυξης, και η έκδοσή του θα προχωρήσει υπό την προϋπόθεση ύπαρξης των κατάλληλων οικονομικών συνθηκών.
Εν τω μεταξύ, με το χέρι στη σκανδάλη βρίσκεται το Δημόσιο συνολικά για το φετινό δανειακό πρόγραμμα, αναζητώντας παράθυρο για να κάνει μία ή δύο ακόμη κινήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Όπως έχει ήδη γράψει το Mononews η ισχυρή μεταβλητότητα στις αγορές χαμηλώνει τον πήχη για το φετινό δανειακό πρόγραμμα κοντά στα 10 δισ. ευρώ έναντι 12 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
\Με δεδομένο πως ήδη το Δημόσιο έχει δανειστεί σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει πως το 50% του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, ενώ τα εναπομείναντα σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ θα αντληθούν μέχρι το τέλος του έτους, όταν και εάν προκύπτει ασφαλές παράθυρο ευκαιρίας στις αγορές. Η μεγάλη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές στρέφει αναγκαστικά την κυβέρνηση σε επιλογές χαμηλότερου ρίσκου, δηλαδή σε λιγότερο τακτικές επισκέψεις στις αγορές για εκδόσεις ομολόγων. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η Ελλάδα δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση εμπιστοσύνης που, με πολύ κόπο, έχει ανακτήσει με τους επενδυτές, μετά από τον πολυετή αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές.
Το ευτύχημα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου είναι πως η χώρα έχει την πολυτέλεια να κάνει λιγότερες επισκέψεις στις αγορές για δανεικά φέτος, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι υψηλά, καθώς παρά τις δυσκολίες παραμένουν πέριξ των 38 δισ. ευρώ, ο στόχος για το έλλειμμα είναι σε τροχιά επίτευξης, έσοδα και τουρισμός κινούνται ικανοποιητικά, αναμένονται σχεδόν 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και μια ακόμη δόση των 750 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και επίδομα θέρμανσης στο πακέτο των μέτρων στήριξης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ
- Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση νότια της χώρα – Ορισμένα είναι εξοπλισμένα, ικανά να πλήξουν αμερικανικά πλοία
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία