Τη σπουδαιότητα του εκσυγχρονισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) σε Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΕΕΕΠ) για χρηματοδότηση, εγγυήσεις και ασφάλιση των ελληνικών εταιριών στη δραστηριοποίησή τους στις διεθνείς αγορές, αναλύει σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

“Η νέα Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων – η ονομαζόμενη διεθνώς Export Credit Greece – συνιστά μια σύγχρονη και ευέλικτη Υπηρεσία στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, πελατοκεντρική, σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ελλήνων εξαγωγέων. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε από την καθολική στήριξη της μεταρρύθμισης από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο και τους θεσμικούς εκπροσώπους του” τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

“Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα στον μικρό, τον μεσαίο εξαγωγέα και να τον εκπαιδεύσουμε και στον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των πιστωτικών του εξαγωγικών κινδύνων”, προσθέτει.

Ο κ. Φραγκογιάννης, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΞ για τη νέα Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων που αντικατέστησε τον ΟΑΕΠ, εξηγεί ότι η παρούσα μεταρρύθμιση καλύπτει “βασικές ανεπάρκειες” του θεσμικού καθεστώτος του ΟΑΕΠ ώστε “να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας”, “στα πρότυπα των Ευρωπαίων ομολόγων του” με ίδια κεφάλαια, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφερόμενος στα οφέλη του νέου φορέα, ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνει ότι “η ΕΕΕΠ θα προσφέρει 10 νέα προϊόντα στον τομέα της εγγύησης, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές”. Παράλληλα, “θα παρέχονται συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο την επιχειρηματική τους ανάπτυξη”.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που δέχτηκε η μετατροπή του Οργανισμού σε ανώνυμη εταιρεία, ο κ. Φραγκογιάννης αποσαφηνίζει ότι τώρα ο ΕΕΠ λειτουργεί αμιγώς σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, χωρίς τους περιορισμούς των δημοσίων επιχειρήσεων και τον βαθμό ελευθερίας τους, και μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αγοράς. Ενώ παράλληλα καθίσταται ευκολότερη η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίνεται η δυνατότητα σύστασης θυγατρικών εταιριών εντός και εκτός Ελλάδος, έτσι ώστε να αποκτήσει ο φορέας τον απαραίτητο βαθμό ευελιξίας.

“Με απλά λόγια” τονίζει ο κ. Φραγκογιάννης, “με το γίνει ανώνυμη εταιρία, ο φορέας μπορεί να προσαρμόζεται ταχύτερα στις αλλαγές που απαιτεί η παγκόσμια οικονομία, εναρμονίζεται με το πλαίσιο λειτουργίας των κεφαλαιουχικών εταιριών παγκοσμίως και μπορεί ευκολότερα να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του. Ταυτόχρονα, ωστόσο, θεσμοθετείται πλήρες φάσμα ελέγχου της εταιρίας και των δραστηριοτήτων της σε 4 επίπεδα: α) σε επίπεδο διεύθυνσης της Α.Ε., τόσο από τη Γενική Συνέλευση της Εταιρίας όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο, β) από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου που θεσπίζεται, γ) από ορκωτούς ελεγκτές για την τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και διαδικασιών και δ) από την Τράπεζα της Ελλάδας”.

Τέλος, αναφορικά με τους στόχους και τις προσδοκίες από τον νέο φορέα ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, “σε βάθος πενταετίας θα έχει υποστηρίξει αθροιστικά, εξαγωγές ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι εν λόγω εξαγωγές εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν ύψους 21,6 δισ. ευρώ και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ ύψους 8,1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις από την απαιτούμενη απασχόληση για την πραγματοποίηση των εν λόγω εξαγωγών”.

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Ο πόλεμος θολώνει το momentum της ελληνικής οικονομίας – Προσοχή στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Γεωργαντάς: Ανοιχτό ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης των αγροτών

ΑΑΔΕ: Διακοπή λειτουργίας εφαρμογών λόγω ενοποίησης ΔΟΥ