• Οικονομία

    Φραγκογιάννης: Εξετάζεται η ίδρυση περιφερειακών γραφείων υποστήριξης εξαγωγικών επιχειρήσεων από το Enterprise Greece

    • NewsRoom
    Ο Κώστας Φραγκογιάννης στην σύσκεψη, του Επιμελητηρίου Χανίων

    Ο Κώστας Φραγκογιάννης στην σύσκεψη, του Επιμελητηρίου Χανίων (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η επιχειρηματική εξωστρέφεια και οι επενδύσεις στην οικονομία της Κρήτης αποτέλεσαν θέμα σύσκεψης, στο Επιμελητήριο Χανίων, που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης με τη διοίκηση του επιμελητηρίου.

    Τον υφυπουργό συνόδευσαν η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της τ. Υπουργού, Ντόρας Μπακογιάννη και ο Κωσταντίνος Βερναδάκης διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο υφυπουργός ενημέρωσε για τις δράσεις της κυβέρνησης με σκοπό την ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για την προώθηση των συμφερόντων τους στο εξωτερικό και γενικότερα, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν στην οικονομική διπλωματία.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι οι εξωστρεφείς επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού κλάδου και γενικότερα οι παραγωγοί στην Κρήτη, πέτυχαν να υπερβούν τα εμπόδια των αλλεπάλληλων κρίσεων, επιτυγχάνοντας ανοδικούς εξαγωγικούς ρυθμούς ανάπτυξης και όπως υπογράμμισε: «οι εξαγωγές του νησιού το 2023 κατέκτησαν ένα ακόμα ρεκόρ, επιτυγχάνοντας οικονομική αξία 885,60 εκατ. ευρώ και ποσότητα 471.143 τόνων, δηλαδή αύξηση 28,7% σε αξία και 11,6% σε ποσότητα από την προηγούμενη χρονιά».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, ενημέρωσε τον κ. Φραγκογιάννη για τις εξελισσόμενες πρωτοβουλίες του επιμελητηρίου σχετικά με την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας και της τουριστικής αειφορίας, στο πλαίσιο και του νέου «Αναπτυξιακού Δικτύου Επιστημονικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας των Χανίων».

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εργασίας, ο κ. Ροκάκης, δήλωσε: «Είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε στην έδρα της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων, με τον κ. Φραγκογιάννη, δυναμικό επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας και της Εξωστρέφειας της πατρίδας μας.

    Συζητήσαμε αναλυτικά για τις νέες ευκαιρίες δημιουργικής προώθησης των χανιώτικων προϊόντων στις διεθνείς αγορές, την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στο νησί και την ενδυνάμωση της ανάπτυξης των επιχειρήσεών μας στην πράξη, σε μια πιεστική περίοδο για τις παραγωγικές δυνάμεις των Χανίων, κυρίως εξαιτίας της εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους.

    Υπογράμμισα στον υφυπουργό ότι η Κρήτη – κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά και ακριτικό φυλάκιό του στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – οφείλει να παίξει κρίσιμο γεωπολιτικό και αναπτυξιακό στρατηγικό ρόλο στην περιοχή της, ταραγμένης από συγκρούσεις, Ανατολικής Μεσογείου δημιουργώντας προϋποθέσεις σταθερότητας και ανάκαμψης.

    Με την ιδιότητά μου ως προέδρου του Ελληνοκυπριακού Δικτύου Επιμελητηρίων, πρότεινα στον κ. Φραγκογιάννη να αναλάβουμε κοινή πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, για τη συνδιοργάνωση το προσεχές φθινόπωρο διεθνούς φόρουμ στα Χανιά με προσκεκλημένους από το σύνολο των εθνικών θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας των χωρών της Μεσογείου και με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, ως Γέφυρας Ειρήνης και Ευημερίας.

    Η κατ΄αρχήν ανταπόκριση του κ. Φραγκογιάννη ήταν θετική και το επόμενο διάστημα θα διερευνήσει τις δυνατότητες επιτυχίας της στρατηγικής πρωτοβουλίας.

    Τέλος, ως διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων ζητήσαμε από τον υφυπουργό τη συνεργασία με την Ακαδημία Ανάπτυξης Εξαγωγών, την οποία έχει δημιουργήσει η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) για την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των εξαγωγικών δεξιοτήτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη διεθνή ενημέρωση και δικτύωση και την ολοκληρωμένη συμβουλευτική υποστήριξη.

    Ακόμη, προτείναμε τον κοινό σχεδιασμό και την άμεση συνδιοργάνωση στα Χανιά ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για την ενδυνάμωση των επιχειρηματιών της Κρήτης, οι οποίοι ενδιαφέρονται να διεισδύσουν σε ξένες αγορές και να εδραιωθούν σε αυτές.

    Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε με ικανοποίηση για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μάλιστα ανέφερε ότι ήδη το υπουργείο επεξεργάζεται την ιδέα για ίδρυση περιφερειακών γραφείων (help desk) υποστήριξης εξαγωγικών επιχειρήσεων από το “Enterprise Greece”.

    Τέλος, πρότεινα στον κ. Φραγκογιάννη να ιδρυθεί το πρώτο περιφερειακό γραφείο, σε ειδικό χώρο στο Επιμελητήριο Χανίων».



    ΣΧΟΛΙΑ