Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΦΠΑ, ΕΦΚ και φόρος εισοδήματος εκτόξευσαν τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού – Επιτεύχθηκε και δημοσιονομικό πλεόνασμα στο οκτάμηνο του 2024

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στη Βουλή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Πάνω από τα 43 δις ευρώ βρέθηκαν τα φορολογικά έσοδα το οκτάμηνο του έτους, τα οποία ήταν 1,89 δις ευρώ πάνω από τον στόχο.

Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

Συνεπώς η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024 ανέρχεται σε 1,25 δις ευρώ.

Κατά την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας τον Απρίλιο του 2024 έχει ήδη ληφθεί υπόψη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1.238 εκατ. ευρώ, που κατευθύνεται σε αυξημένες δαπάνες για το έτος 2024 του τακτικού Προϋπολογισμού των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής :

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 16,79 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 532 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4,74 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 132 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,94 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 48 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 14,93 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,19 δις ευρώ, εκ των οποίων ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 384 εκατ. ευρώ, ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξημένος κατά 613 εκατ. ευρώ και οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος αυξημένοι κατά 200 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Δημοσιονομικό και πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,044 δις ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,77 δις ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 92 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 7,56 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,31 δις ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5,59 δις ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Σημειώνεται ότι μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023, ενώ ποσό που αφορά ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ ύψους 1,85 δις ευρώ και των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 634 εκατ. ευρώ (ήτοι συνολικά 2,48 δις ευρώ), δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους.

Εξαιρουμένων των ανωτέρω ποσών, η υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου ανέρχεται σε 1,11 δις ευρώ.

Επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Επιπλέον, τα ανωτέρω αφορούν τη σύγκριση σε σχέση με τους στόχους της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2024. Κατά την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας τον Απρίλιο του 2024, έχει ήδη ληφθεί υπόψη ότι ποσό ύψους 1,238 δις ευρώ σε δημοσιονομική βάση που προέρχεται από επικαιροποιημένη πρόβλεψη των φορολογικών εσόδων του 2024, κατευθύνεται σε αυξημένες δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η εικόνα τον Αύγουστο

Τον Αύγουστο 2024 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,94 δις ευρώ, μειωμένο κατά 635 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 6,13 δις ευρώ, μειωμένα κατά 291 εκατ. ευρώ ή 4,5% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, γεγονός που σχετίζεται κυρίως με τις αυξημένες εισπράξεις φόρου εισοδήματος, νομικών προσώπων του προηγούμενου μηνός, συνδεόμενο με τον χρόνο λήξης των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,215 δις ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 13 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 698 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 4 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 132 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 25 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 2,653 δις ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 199 εκατ. ευρώ αφορούν τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και 14 εκατ. ευρώ τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος είναι αυξημένοι κατά 6 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Διαβάστε επίσης:

FTX: Ποινή κάθειρξης 2 ετών και $11 δισ. για το «δεξί χέρι» του φυλακισμένου Sam Bankman Fried

Γιώργος Λιάγκας: Η Μαρία Αντωνά ήταν μέσα στο σπίτι την ώρα της πυρκαγιάς

Κοριτσάκι χάθηκε στο δάσος, ενώ υπνοβατούσε