ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βαριά είναι η σκιά που απλώνεται πάνω από την οικονομία λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Οι διεθνείς τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικά αέριο παραμένουν στα ύψη, προϊδεάζοντας για μια πολύμηνη πορεία με έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Άλλωστε, οι ίδιες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει έως και τα μέσα του 2022, λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές της ενέργειας.
Αυτό «μαρτυρά», όμως και η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου, όπως έχει αποτυπωθεί στην Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού.
Για φέτος η εκτίμηση έχει τοποθετηθεί στο 0,6% σε ετήσια βάση, καθώς ο πληθωρισμός είχε βρεθεί σε αρνητικό έδαφος του πρώτους μήνες του έτους, λόγω του lockdown και βρέθηκε με θετικό πρόσημα από τον Ιούνιο και έπειτα.
«Αν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού προς το τέλος του έτους, εκτιμάται σταδιακή εξομάλυνση της τάσης που θα ξεκινήσει κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στον προϋπολογισμό.
Προ ημερών, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τοποθέτησε τον ελληνικό πληθωρισμό Νοεμβρίου στο 4,3%, με τα τελικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να ανακοινώνονται την Παρασκευή. Πάντως, ήδη οικονομολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το «κοντέρ» το Δεκέμβριο, να ξεπεράσει ακόμα και το 5%.
Η έξαρση της ακρίβειας προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι πέρα από τα πλήγματα που προκαλεί στα εισοδήματα απειλεί με σοβαρή συρρίκνωση την κατανάλωση που αποτελεί κινητήριο «μοχλό» της ανάπτυξης.
Ανησυχία για τις χαμηλές θερμοκρασίες
Με την ενέργεια να αποτελεί τη Νο1 αιτία για το κύμα των ανατιμήσεων, παρατηρείται ήδη μια νέα άνοδος στις διεθνείς τιμές ρεύματος, μετά το… πολικό κρύο στη Βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντική η ζήτηση και οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας να σημειώσουν νέα άνοδο.
Προς το παρόν πάντως, το οικονομικό επιτελείο τηρεί στάση αναμονής, καθώς θεωρεί πως τα σημερινά επίπεδα των τιμών (πέριξ των 200 ευρώ / MWh) καλύπτονται πλήρως από την μηνιαία επιδότηση των 39 ευρώ που έχει ανακοινώσει για τους λογαριασμούς ρεύματος.
Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου η ανακοίνωση ενός νέου πακέτου στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού το ενεργειακό κόστος πλήττει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.
Άλλωστε, τα τιμολόγια που έχουν πάρει στα χέρια τους τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί καταναλωτές, είναι μάλλον… «παραφουσκωμένα», δημιουργώντας ένα νέο «πονοκέφαλο»: την αποπληρωμή τους, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με τις μηνιαίες δόσεις σε ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ταμεία, δόση τράπεζας, αλλά και πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως το τέλος του έτους.
Πανάκριβα φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και βασικά είδη διατροφής
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο φυσικό αέριο (132,3%), στα αεροπορικά εισιτήρια (30%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (45,9%), στα καύσιμα (22,3%), στο ηλεκτρικό (18,9%), ενώ λόγω και της ανόδου του ενεργειακού κόστους μεγάλες αυξήσεις τιμών καταγράφονται σε βασικά είδη διατροφής, όπως ελαιόλαδο (22%), αρνί και κατσίκι (16,3%), πουλερικά (8,5%), ψάρια νωπά (7,9%), ψωμί (3,9%), κ.ά.
Μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου, φέτος, καταγράφηκαν ανατιμήσεις στις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο (23,6%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (21,3%), στο φυσικό αέριο (21,2%), στον ηλεκτρισμό (18%) κ.ά.
Διαβάστε επίσης