Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

«Φουσκωμένα» φορο-έσοδα πάνω από 3,2 δισ. το 2025

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (Πηγή: minfin.gov.gr)

Σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2025 δείχνουν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για το ερχόμενο έτος.

Η εκτίμηση που έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, δείχνει πως τα έσοδα από φόρους θα διαμορφωθούν στα 66,24 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,288 δισ. ευρώ ή 5,2% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

α) στη μείωση της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (σημειώνεται ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμώνται υψηλότερα κατά 1,1 δισ. ευρώ και του ΦΠΑ κατά 0,87 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό) και

β) στην αύξηση των αμοιβών, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (αύξηση κατά 0,84 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό).

Το Υπουργείο Οικονομικών μάλιστα, έχει προβλέψει πως στα κρατικά ταμεία μπορούν να εισρεύσουν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027, αποτελώντας μια επιπλέον «πηγή» για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα διανεμηθεί στους πολίτες μέσω νέων φοροελαφρύνσεων και παροχών.

Αυξημένος ο φόρος εισοδήματος

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πως το 2025 θα καταγραφεί αύξηση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος. Αυτό εκτιμάται λόγω της ενίσχυσης των εισοδημάτων και της καλύτερης πορείας των επιχειρήσεων.

Το ύψος του φόρου εισοδήματος (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών) αναμένεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 23,876 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,224 δισ. ευρώ ή 10,3% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ανέλθουν σε 14,174 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 837 εκατ. ευρώ από τον στόχο, κυρίως λόγω της αύξησης των μισθών και των συντάξεων καθώς και λόγω της μείωσης της ανεργίας.

Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμώνται στο ποσό των 7,79 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,09 δις ευρώ από τον στόχο ή 16,4% και αντανακλούν αφενός τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, αφετέρου τη θέσπιση, και για το έτος 2024, της έκτακτης Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης, η οποία δεν είχε προβλεφθεί.

ΦΠΑ και ΕΦΚ

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 25,254 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 875 εκατ. ευρώ από τον στόχο, ενώ τα έσοδα από τους ΕΦΚ εκτιμώνται στο ποσό των 7,192 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 125 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Διαβάστε επίσης:

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA, ΑΡΑΙΓ, ΙΝΤΕΚ, ΠΕΙΡ

ΑΒ Βασιλόπουλος: Το «πείραμα» της Κρήτης, οδηγός για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στις τουριστικές περιοχές

Ράδιο Κορασίδης: Από την κορυφή στο σφυρί – Η ιστορία της επιχείρησης που έφερε τις ηλεκτρικές συσκευές στα σπίτια