Με μία νέα αθώωση έπεσε η αυλαία και στη δεύτερη δίκη των κατηγορουμένων για τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου, το 1999. Κατά πλειοψηφία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αθώωσε τους 36 κατηγορουμένους, ακριβώς 19 χρόνια μετά το θυελλώδες ξέσπασμα του αποκαλούμενου χρηματιστηριακού σκανδάλου.
Γνωστοί χρηματιστές, ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιριών και μεσάζοντες βρέθηκαν σε θέση κατηγορουμένου και αθωώθηκαν. Μεταξύ αυτών, γνωστός χρηματιστής, μέλη της οικογένειας Στέγγου από την εταιρία Τεχνική Ολυμπιακή, ο Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, ο Παναγιώτης Πανούσης μέτοχος της Αττικάτ, και ο Σπύρος Τασόγλου της ομώνυμης εισηγμένης εταιρίας.
Είναι η δεύτερη φορά που οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση απαλλάσσονται. Είχε προηγηθεί μια πρώτη αθώωση τους, ωστόσο μετά την αναίρεση που ασκήθηκε από τον Αρειο Πάγο, η υπόθεση αναβίωσε εκ νέου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Ο Αρειος Πάγος είχε αναιρέσει την πρώτη αθωωτική απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη.
Και στη δεύτερη δίκη, μετά από πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών έκριναν κατά πλειοψηφία 2-1, αθώους όλους τους κατηγορούμενους από τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να κριθούν ένοχοι και για τις δύο αξιόποινες πράξεις.
Η εκφώνηση της ετυμηγορίας των δικαστών έγινε με παρόντες αρκετούς από τους κατηγορουμένους, σε μία κατάμεστη δικαστική αίθουσα, η οποία ωστόσο αντί για… τζαμαρία είχε ένα… μουσαμά σε ένα παράθυρό της. Κι αυτό γιατί, η συγκεκριμένη αίθουσα είχε υποστεί ζημιές από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, οι οποίες ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί.
Ενοχή είχε προτείνει η εισαγγελέας
Τον περασμένο Νοέμβριο η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνά Θεοδωροπούλου είχε προτείνει την ενοχή και των 36 κατηγορουμένων. Κατά την εισαγγελική λειτουργό, οι κατηγορούμενοι με μεθοδεύσεις είχαν σκοπό να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα μια πλασματική εικόνα της αγοράς, να καλλιεργήσουν μια εικόνα επενδυτικής ευημερίας.
«Μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή. Η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ δεν ήταν η «δίκαιη» τιμή, γιατί τη διαμόρφωσαν ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά», είχε πει η εισαγγελέας στην αγόρευσή της, τονίζοντας ότι «εσφαλμένα το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία και οδηγήθηκε στην αθώωση των κατηγορουμένων από το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν».
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε πριν από 19 χρόνια, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο. Το 2000 ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις και πρώτη ανακρίτρια της υπόθεσης ήταν η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Η τότε ανακρίτρια υπέβαλε την παραίτηση της το Μάρτιο του 2003, καθώς κατηγορήθηκε ότι έδειξε εύνοια σε κάποιους κατηγορουμένους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκ και δέος: 2.018 πλειστηριασμοί έως τον Οκτώβριο-Μόνο τον Μάρτιο στο e-σφυρί 885 ακίνητα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικήρυξαν με 1.000 ευρώ τον δράστη που σκότωσε τρία κουταβάκια στο Λαύριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Elon Musk: Αντιδράσεις για τον χαιρετισμό του στους οπαδούς του Τραμπ που θύμισε «ναζιστικό»
- Παναμάς: Έλεγχος στην κινεζική εταιρεία που ελέγχει λιμάνια κοντά στη Διώρυγα, μετά τις απειλές Τραμπ
- ΗΠΑ – Ισραήλ: Συζητάται επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
- Ντόναλντ Τραμπ: Η πρώτη του ανάρτηση στο Χ μετά την ορκωμοσία – «Η Αμερική επιστρέφει»