Ο Φώτης Κουρμούσης, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, δεχόταν πολλά πειράγματα από τους δημοσιογράφους. Είχε παραμείνει στη θέση του, ο μοναδικός ΓΓ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατήρησε για να «τρέξει» τα θέματα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα πειράγματα, όμως, είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι είχε κόψει την κοτσίδα του, το σήμα κατατεθέν του…

«Τελικά ποιος ήταν ο υπεύθυνος για το κούρεμα σου;», τον ρώτησα. Γελάει και απαντά: «Η Δαλιδά με την ψαλίδα. Το κορίτσι φταίει, η σύντροφός μου, αν και τότε έλεγαν πως ο Αδωνις με έβαλε να κουρευτώ…».

Η θητεία του Φώτη Κουρμούση ανανεώθηκε και πάλι προ ημερών για 3 ακόμα χρόνια. Ο 45άρης Γενικός Γραμματέας,  που έστησε από το μηδέν την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους το 2016, «τρέχει» τώρα την πλατφόρμα για τον πτωχευτικό της Δεύτερης Ευκαιρίας -που προβλέπει και «κούρεμα» οφειλών-, αλλά και τα προγράμματα «Γέφυρα Ι & ΙΙ».

«Συνεχίζουμε το έργο για να αντιμετωπίσουμε την υπερχρέωση. Είναι εθνικό ζήτημα. Στόχος μας είναι να δώσουμε λύσεις με γνώμονα την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και τη διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο κ. Κουρμούσης. «Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε μία «εθνική Ελλάδος», το ζήτημα είναι εθνικό…», συμπληρώνει. Ακόμα σημειώνει πως σήμερα που το πρόβλημα λόγω της πανδημίας γίνεται ευρωπαϊκό, καλό είναι η ΕΕ να μην μείνει μόνο στις ντιρεκτίβες, αλλά να προσφέρει βοήθεια και -γιατί όχι- ίσως είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για «κούρεμα» χρέους

«Έχω κάνει 4 φορές τον γύρο της Ελλάδας»

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, τα «εργαλεία» της Ειδικής Γραμματείας έδωσαν την δυνατότητα σε σχεδόν 200.000  δανειολήπτες να «σώσουν» το σπίτι τους (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες). Και έχουν απαντηθεί περισσότερα από 100 χιλιάδες ερωτήματα που έχει δεχθεί η Γραμματεία από πολίτες.

«Μέχρι τώρα έχω κάνει 4 φορές τον γύρο της Ελλάδας, για να ενημερώσω –μαζί με την ομάδα μου- τους δανειολήπτες πώς μπορούν  να διαχειριστούν τις οφειλές τους και να σώσουν το σπίτι τους. Έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 ημερίδες σε όλη την Ελλάδα», λέει ο κ. Κουρμούσης.

Ως Γραμματέας έχει αναλάβει τον συντονισμό εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, εστιάζοντας  στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ). Σκοπός είναι η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης αλλά και η προαγωγή του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί  ένα πανελλαδικό δίκτυο 50 Γραφείων Εξυπηρέτησης Οφειλετών που συμβουλεύουν και υποστηρίζουν δωρεάν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Τον Αύγουστο του 2016, επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη, ανακοινώθηκε η ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με επικεφαλής τον κ. Κουρμούση: «Στήσαμε την Γραμματεία μέσα σε τρεις μήνες. Εγκατασταθήκαμε στο παλιό κτίριο του Κεράνη στου Ρέντη, ένα κτίριο που ήταν άδειο επί 14 χρόνια. Την πρώτη μέρα της λειτουργίας της ήρθε στα εγκαίνια ο κ. Σταθάκης και το βράδυ έγινε ανασχηματισμός και έφυγε από το υπουργείο Ανάπτυξης».

«Το πρώτο έργο που αναλάβαμε», συνεχίζει, «ήταν ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, που ενεργοποιήθηκε το Πάσχα του 2017 και από τον Αύγουστο ήταν έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δεχόταν τα αιτήματα».

«Μέσα από τον Εξωδικαστικό σώθηκαν 7.500 επιχειρήσεις», λέει ο κ. Κουρμούσης και υπενθυμίζει πως τότε για πρώτη φορά δόθηκαν οι 120 δόσεις για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

Το Μάρτιο του 2017 στήθηκε και το πρώτο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών, σήμερα τα γραφεία είναι 50 και έχουν εξυπηρετήσει περισσότερους από 35 χιλιάδες δανειολήπτες, δίνοντας λύσεις «σωτηρίας».

Το 2018 στήθηκε ο νέος μηχανισμός  της πλατφόρμας που ανίχνευε «στρατηγικούς» κακοπληρωτές οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στον νόμο Κατσέλη.

Ο νόμος 4549 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018 ενεργοποιούσε την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους είχαν αιτηθεί την προστασία του νόμου Κατσέλη. Οσοι δεν επιθυμούσαν την άρση είχαν τρεις μήνες προθεσμία να το δηλώσουν και φυσικά να χάσουν την πρόνοια του Κατσέλη. Τότε, λέει ο κ. Κουρμούσης, «3.000 δανειολήπτες παραιτήθηκαν από τον νόμο  Κατσέλη για να μην ελεγχθούν».

Στις αρχές του 2019, ο Κουρμούσης αναλαμβάνει να δώσει μέσα από την πλατφόρμα σάρκα και οστά στον νόμο Φλαμπουράρη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε μόλις μία βδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου και 6.500 δανειολήπτες, που πληρούσαν τα κριτήρια, διασώθηκαν με «κούρεμα» οφειλής και επιδότηση της δόσης του δανείου τους για 25 χρόνια.

Μέχρι τον Ιούνιο ο αλγόριθμος και οι πλατφόρμες για τον νέο Πτωχευτικό

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης είναι η θεσμοθέτηση πτωχευτικού ιδιωτών, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία για όλη την Ευρώπη.

«Ξεκινήσαμε από τον Οκτώβριο του 2019 να δουλεύουμε τον νέο πτωχευτικό, που ψηφίστηκε πέρυσι. Οι πλατφόρμες και ο αλγόριθμος για την ρύθμιση των οφειλών θα είναι έτοιμα μέχρι τον Ιούνιο», σημειώνει ο κ. Κουρμούσης

Στο μεταξύ -λόγω της καθυστέρησης στην πλήρη ενεργοποίηση του νόμου της Δεύτερης Ευκαιρίας- σχεδιάστηκε το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που προσφέρει επιδότηση 9 μηνών. Στο πρόγραμμα «Γέφυρα» μπήκανε 160.000 δανειολήπτες. Και τώρα έρχεται το «Γέφυρα ΙΙ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το «who is who»

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, υπαγόμενη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥ.Σ.Δ.Ι.Χ.) και στο υπουργείο Οικονομικών. Συμμετέχει  στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς και στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο  Φώτης Κουρμούσης, πριν αναλάβει ΓΓ, είχε εργαστεί στο υπουργείο  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ως Συντονιστής της ομάδας εργασίας για τη διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και χειρίστηκε ζητήματα, όπως στρατηγική μη εξυπηρετούμενων δανείων, συντονιστικός μηχανισμός δημοσίου – ιδιωτικού τομέα για μεγάλους οφειλέτες, κέντρα εξυπηρέτησης και υποστήριξης δανειοληπτών, γραφείο πίστωσης και πλούτου, φορολογικά κίνητρα για εξωδικαστικές διαδικασίες συμβιβασμού υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, προστασία πρώτης κατοικίας δανειοληπτών και λοιπά θέματα αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων δανείων».

Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος στο εξωτερικό:  Στην  Οικονομική Πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP FI). Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Στην  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA).

Στην Ελλάδα: Στο υπουργείο Οικονομικών και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την προώθηση επενδύσεων.

Ακόμα εργάστηκε στον  ιδιωτικό τομέα ως υπεύθυνος έργων (project manager) σε εθνικά επιδοτούμενα προγράμματα υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διαθέτει εκτενή εμπειρία στην ολοκληρωμένη διοίκηση (total management) μεγάλων οργανισμών και ειδικότερα προωθώντας τα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και αειφόρου ανάπτυξης σε τράπεζες και βιομηχανίες.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Environmental Management) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει μετεκπαιδευτεί στη Στρατηγική και Ηγεσία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SAID Business School). Είναι διδάκτωρ μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Διαβάστε επίσης:

Επιδότηση της δόσης σε 113.000 δάνεια τον Φεβρουάριο