ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο 15%, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του mononews.gr τοποθετείται ο φορολογικός συντελεστής για την αλλαγή της φορολογικής έδρας για τις ξένες επιχειρήσεις και της φορολογικής κατοικίας για τα φυσικά πρόσωπα.
Το μέτρο αυτό που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται να δώσει πνοή στα κρατικά έσοδα, αφού η φορολογική βάση αναμένεται να διευρυνθεί, τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης των δανειστών, οι επικεφαλής των οποίων πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα.
Το μείζον ζήτημα που δημιουργείται είναι ότι εφόσον υιοθετηθεί αυτό το μέτρο θα υπάρχει ανισορροπία στην φορολογία μεταξύ των αλλοδαπών εταιριών και των ελληνικών εταιριών που έχουν φόρο για τα έσοδα του 2019 στο 24% ενώ το 2020 η φορολογία θα μειωθεί στο 20%.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος είχε τονίσει προ ημερών που ήλθε στην Αθήνα ότι “αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφέρει να μειώσει τους φόρους διατηρώντας πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα μειώσει τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις, θα ενθουσιάσει τους επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν καλούς λόγους για projects στην Ελλάδα”.
Για τα φυσικά πρόσωπα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, συνήθως απαιτείται διαμονή 183 ημερών για να μπορέσει κάποιος να θεωρείται φορολογικός κάτοικος μιας χώρας.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να πάρει κάτι από τα μοντέλα της Μάλτας, της Κύπρου και της Πορτoγαλίας.
Για παράδειγμα, εφόσον κάποιος μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στη Μάλτα φορολογείται με σταθερό συντελεστή 15%, με ελάχιστο φόρο 15.000 ευρώ ετησίως. Παραπλήσιο είναι και το πορτογαλικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει σταθερό συντελεστή 20%. Αντίθετα, στην Κύπρο, με την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας, άτομο το οποίο διαμένει για τουλάχιστον 60 ημέρες μπορεί να γίνει φορολογικός κάτοικος. Τα φορολογικά πλεονεκτήματα που έχει είναι:
– Φορολογική απαλλαγή από μερίσματα και τόκους.
– Φορολογική απαλλαγή από τα κέρδη που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών.
– Φόρος 5% από εισοδήματα εξωτερικού, ενώ δεν εφαρμόζεται οποιοσδήποτε φόρος κληρονομιάς ή πλούτου.
– Μειωμένοι κατά 50% φορολογικοί συντελεστές σε σχέση με ισχύοντες για εργαζομένους στην Κύπρο.
Όλα τα παραπάνω προνόμια αφορούν τους μη κατοίκους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία σε μια νέα χώρα από αυτή στην οποία φορολογούνταν μέχρι πρότινος.
Με τα κίνητρα αυτά η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προσελκύσει άμεσες μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα προκειμένου να υλοποιηθεί το αφήγημα για αύξηση των θέσεων εργασίας με καλοπληρωμένους μισθούς.
Ταυτόχρονα, με το μοντέλο αυτό, η Ελλάδα γίνεται ευθέως ανταγωνιστική σε αγορές, όπως η Βουλγαρία και η γειτονική Τουρκία, στην οποία, οι γερμανικές επενδύσεις, για παράδειγμα, ξεπερνούν τα 35 δις. Ευρώ. Για δε τη Βουλγαρία, είναι γνωστό ότι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, έχουν «μετοικήσει» πέριξ της Σόφιας…
Και όχι μόνο, αλλά σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα και βεβαίως τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές δεν θα απέκλειε κανείς την επιστροφή στην Ελλάδα μεγάλων πολυεθνικών που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί 1 εκατ. για την Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ
- Ανατροπή: Γιατί οι επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
- Ο Τραμπ δεν ντρέπεται, διπλή όμως, η ντροπή του Νταβός
- Τιμολόγια ρεύματος: Τα ανταγωνιστικά μπλε κανιβαλίζουν την αγορά- Χαμηλά ο πήχης για τα Διζωνικά