Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Στις 26/7 εκπνέει η προθεσμία υποβολής – Πιέσεις για νέα παράταση

Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ

Σε πέντε ημέρες εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με λογιστές και φοροτεχνικούς να επιμένουν ωστόσο πως τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν δεν τους επιτρέπουν να τηρήσουν την καταληκτική ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ είχε δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων, για τις 26 Ιουλίου, με απόφαση του διοικητή της Γιώργου Πιτσιλή, ώστε η προθεσμία υποβολής να συμπίπτει με την αυτή των δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για νέα παράταση πιέζουν όχι μόνο φοροτεχνικοί και λογιστές, αλλά και οι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς, ζητώντας μάλιστα παράταση για πρώτη φορά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι υποβληθείσες δηλώσεις φυσικών προσώπων είναι λίγο πάνω από την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία, ωστόσο σε εκκρεμότητα βρίσκονται αρκετές ακόμα οι δηλώσεις, κυρίως επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ φαίνεται ότι περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα υποβάλει φορολογική δήλωση καθώς έχουν υποβληθεί σχεδόν 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις, πάνω από το 82%.

Για το Ε3 και τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν υποβληθεί λίγο πάνω από 1 εκατ. δηλώσεις.

Δηλαδή 67%, ή δύο στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ σε εκκρεμότητα είναι το 33%, περίπου 500.000 δηλώσεις.

Τέλος, σε νομικά πρόσωπα, όπου υπάρχει το πρόβλημα, έχουν υποβληθεί 183 χιλιάδες δηλώσεις, δηλαδή το 60%, που σημαίνει ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση, καθώς εκκρεμούν 124.000 δηλώσεις για να φτάσουν το περσινό νούμερο.

Διαβάστε επίσης: 

Δήμας για φορολογικές δηλώσεις: Η διαδικασία υποβολής μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 26/7

Φορολογικές δηλώσεις: «Δημόσιος διάλογος» μέσω ανακοινώσεων φοροτεχνικών-Υπουργείου Οικονομικών

Προσυμπληρωμένες και οι νέες δηλώσεις πόθεν έσχες – Τι αλλάζει για συζύγους με γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης