• Οικονομία

    Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει ήδη τη φορολογική τους δήλωση.

    Η ΑΑΔΕ έθεσε σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις, στις οποίες μπορούν να μεταβάλλουν τα στοιχεία της αρχικής δήλωσης για τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3.

    Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, όλα τα στοιχεία που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση, θα μεταφερθούν αυτομάτως στη νέα που πρόκειται να υποβάλει.

    Για παράδειγμα εάν ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι πιάστηκε στην παγίδα των τεκμηρίων, γιατί ξέχασε στην αρχική δήλωση να συμπληρώσει τον κωδικό 787-788 του Ε1, που αφορά την ανάλωση κεφαλαίου με την οποία καλύπτονται τα τεκμήρια, έχει τη δυνατότητα να τους συμπληρώσει στην τροποποιητική δήλωση, σβήνοντας τον έξτρα φόρο από το εκκαθαριστικό της δήλωσης.

    Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση έως τις 31 Ιουλίου 2024, όταν και εκπνέει η παράταση που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, θα θεωρηθεί εμπρόθεσμη.

    Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

    Επίσης, η εμπρόθεσμη υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης για λάθη και παράλειψεις δεν επισύρει την επιβολή προστίμων των 100, 250 ή 500 ευρώ.

    Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική, τότε δεν θα γλιτώσει το πρόστιμο, εφόσον ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει με την διορθωτική δήλωση υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

    Στην περίπτωση υποβολής περισσότερων εκπρόθεσμων τροποποιητικών για το ίδιο φορολογικό έτος, οι διατάξεις εφαρμόζονται για όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις, εφόσον αθροιστικά το ποσό του φόρου που προκύπτει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ σε σχέση με την αρχική δήλωση.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα επίδοση παλαιάς διαταγής πληρωμής: Πώς μπορεί να αμυνθεί ο οφειλέτης

    Το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια για το ΑΕΠ – Το πρώτο σήμα στις αγορές

    Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ: Έως την Κυριακή οι αιτήσεις – Τι ισχύει για παιδιά και συζύγους



    ΣΧΟΛΙΑ