Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: «Δημόσιος διάλογος» μέσω ανακοινώσεων φοροτεχνικών-Υπουργείου Οικονομικών

υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Δεν έχει τέλος η άγρια κόντρα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και τις ομοσπονδίες των φοροτεχνικών.

Οι φοροτεχνικοί ζητούν επιτακτικά να δοθεί παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου και η ΑΑΔΕ απαντούν «ξεχάστε το», τονίζοντας πως αν συνεχιστεί η υποβολή με αυτούς τους ρυθμούς «βγαίνει» η εξίσωση, μπορεί δηλαδή να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Οι ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) είναι πλέον σχεδόν… καθημερινές, αναφέροντας προβλήματα και τους λόγους που θεωρούν πως πρέπει να δοθεί παράταση.

Αυτή τη φορά στέκεται στο χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους φέτος οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους που δεν ξεπερνά το τρίμηνο, θεωρώντας πως το περιθώριο δεν αρκεί.

Όπως αναφέρεται, οι κύριοι λόγοι που μία τόσο μικρή περίοδος υποβολής δηλώσεων εισοδήματος ανάγουν σε πρόβλημα την υποβολή τους, είναι στον πυρήνα τους οι εξής:

1. Η δαιδαλώδης νομοθεσία που διέπει την έκδοση του λογιστικού και φορολογητέου αποτελέσματος μίας επιχείρησης: 35 άρθρα με 1.715 σχετικές εγκυκλίους, αποφάσεις, εγχειρίδια και νομολογία στον ΚΦΕ, και 11 άρθρα με 47 σχετικές αποφάσεις, έγγραφα και γνωματεύσεις του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (Σ.ΛΟ.Τ.) στο νόμο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

2. Οι πρόσθετες διεργασίες και ελεγκτικές επαληθεύσεις των συναλλαγών των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα MyDATA, που αύξησαν αισθητά τον χρόνο ολοκλήρωσης μίας δήλωσης εισοδήματος επιχείρησης.

3. Η διαχρονική αδυναμία όλων των εμπλεκόμενων φορέων να τεθεί το σύστημα υποβολής των δηλώσεων σε λειτουργία όντας πλήρως ενημερωμένο και λειτουργικό. Καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, προβλήματα στις εκκαθαρίσεις και λανθασμένη, ελλιπής και επαναλαμβανόμενη αποστολή στοιχείων από φορείς του δημοσίου, παρατείνουν την ολοκλήρωση δηλώσεων σε βάρος της εξαγγελθείσας προθεσμίας.

4. Ο μη συνεκτικός ψηφιακός μετασχηματισμός. Η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των ηλεκτρονικών εφαρμογών του δημοσίου και η μετατροπή της έντυπης φορολογικής, εργατικής και ασφαλιστικής γραφειοκρατίας σε ηλεκτρονική, πολλαπλασίασαν αισθητά τον χρόνο απασχόλησης των λογιστών – φοροτεχνικών.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους και επειδή έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η λήξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σε μεταγενέστερο από τον νομοθετικά και κατά συνθήκη περιορισμένο χρόνο:

-Δεν θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια έσοδα,

-Δεν θέτει σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές, εγχώριες ή διεθνείς, υποχρεώσεις της χώρας,

-Δίνει τον απαραίτητο χρόνο στον κλάδο μας για την εκπλήρωση του καθήκοντός του.

Διαβάστε επίσης:

Προσυμπληρωμένες και οι νέες δηλώσεις πόθεν έσχες – Τι αλλάζει για συζύγους με γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης

Απίστευτης έκτασης φοροδιαφυγή από Κινέζους – Πώς πιάστηκε από την ΑΑΔΕ ο «χάρτινος Δράκος»

Κ. Χατζηδάκης: Μόλις 3 στους 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησαν σε αμφισβήτηση του φόρου εισοδήματος