Βαριές κυρώσεις ακόμα και σε στελέχη οργανισμών, δημοσίων φορέων, τραπεζών και εκπαιδευτηρίων προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, όταν καθυστερήσουν να αποστείλουν στοιχεία φορολογουμένων στην ΑΑΔΕ τα οποία «χτίζουν» τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Το οικονομικό επιτελείο συστήνει στην ΑΑΔΕ το «Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την Προσυμπλήρωση και Υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων», στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά οι φορείς, καθώς και τα πρόσωπα που πρέπει να αποστείλουν κάθε διαθέσιμο στοιχείο (μισθούς, συντάξεις, τόκους, μερίσματα, δαπάνες σχολείων κα) την ευθύνη της έγκαιρης και έγκυρης διαβίβασης των ηλεκτρονικών αρχείων.

Μάλιστα, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά σε λίγες ημέρες, καθώς θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2025.

Οι αλλαγές

Μάλιστα, για την ενίσχυση του νέου πλαισίου, κατατέθηκαν τέσσερις αλλαγές:

α) Εξειδικεύονται περαιτέρω οι φορείς του δημοσίου τομέα που πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο και τα ευθυνόμενα πρόσωπα αυτών.

β) Προβλέφθηκε η δυνατότητα αλλαγής των ευθυνόμενων προσώπων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων.

γ) Προβλέφθηκε ανώτατο όριο για τα επιπλέον 50 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης.

δ) Προβλέφθηκε η δυνατότητα μη επιβολής προστίμου σε περιπτώσεις αποστολής μικρού αριθμού ή ποσοστού εσφαλμένων στοιχείων.

Βαριές κυρώσεις

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα.

Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικοί γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Επίσης, αντιμέτωπα με βαριά πρόστιμα θα έρθουν και σε πρόσωπα εκτός των φορέων του δημοσίου τομέα (π.χ τράπεζες, εισηγμένες, servicers, εκπαιδευτήρια κ.ά.) που είναι υπόχρεα σε διαβίβαση ή υποβολή σε ετήσια βάση στην ΑΑΔΕ στοιχείων για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων.

Τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

  • 20.000 ευρώ για την παράβαση της εκπρόθεσμης αρχικής διαβίβασης/αποστολής στοιχείων.
  • 20.000 ευρώ για την παράβαση της εκπρόθεσμης αποστολής συμπληρωματικών ή/και διορθωτικών στοιχείων.
  • Έως 50.000 ευρώ ε περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων, υπερβαίνουν το ποσό του ενός 1 εκατ. ευρώ.

 

Αναπληρωματικοί… υπεύθυνοι

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει πέραν από τη λίστα των ευθυνόμενων προσώπων, δηλαδή εκείνων που λόγω της θέσης τους θα έχουν προσωπικές χρηματικές κυρώσεις για την καθυστέρηση ή λανθασμένη αποστολή στοιχείων, αλλά πλέον, έχει ορίζει και όσους τους… αναπληρώνουν στην ευθύνη.

Συγκεκριμένα, ως ευθυνόμενα πρόσωπα, για τις ανάγκες εφαρμογής του παρόντος ορίζονται τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση των φορέων, δηλαδή:

α) για τα Υπουργεία οι υπηρεσιακοί γραμματείς,

β) για τους δήμους οι γενικοί γραμματείς ή, ελλείψει αυτών, οι Δήμαρχοι,

γ) για τις περιφέρειες οι εκτελεστικοί γραμματείς ή, ελλείψει αυτών, οι Περιφερειάρχες,

δ) για τους λοιπούς φορείς το όργανο διοίκησης που κατέχει την υψηλότερα αμειβόμενη έμμισθη θέση σε κάθε φορέα.

Ειδικώς σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως σχολικές μονάδες, αστυνομικά τμήματα, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, ως ευθυνόμενα πρόσωπα λογίζονται οι επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών και οι προϊστάμενοι των μονάδων του κάθε δημόσιου φορέα, οι οποίες είναι αρμόδιες για την εκκαθάριση των καταβαλλόμενων ποσών και την αποστολή των στοιχείων στην Α.Α.Δ.Ε..

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη υπόθεση με πρατήριο καυσίμων στο Χαλάνδρι – Πρατηριούχος εξαφάνισε τις… αντλίες όταν βρέθηκαν νοθευμένα καύσιμα

ΑΑΔΕ: Πάνω από 710.000 ανήλικοι έλαβαν αυτόματα ΑΦΜ

Πώς μετασχηματίζονται οι θυγατρικές του Υπερταμείου σε «μικρές ΔΕΗ» – Έσοδα άνω των 71 εκατ. από το αεροδρόμιο Καλαμάτας