Περιεχόμενα
Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων φέρνουν οι νέες διατάξεις που θα ενσωματώσει η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο που τίθεται εντός των επόμενων ημερών σε δημόσια διαβούλευση.
Συγκεκριμένα, παρέχονται κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και έκπτωση στα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
Το νέο νομοσχέδιο αφορά την επέκταση των κινήτρων στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς μεγάλη επιτυχία.
Βασικός στόχος είναι η δημιουργία μεγαλύτερων και πιο δυναμικών επιχειρήσεων που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέροντας παράλληλα περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαμορφώνονται σε:
-250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα
-300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)
-315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.
Παράλληλα, με τις νέες διατάξεις θα μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
Επίσης, θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
Φοροκίνητρα για angel investors
Οι διατάξεις προβλέπουν τη διεύρυνση των φορολογικών κινήτρων για τους angel investors.
Σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.
Επιπλέον χρηματοδοτικά κίνητρα
Πέρα από τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίζονται, δημιουργούνται και πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα.
Συγκεκριμένα, η δράση του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα προβλέπει περαιτέρω επιχορήγηση (+10%) για επενδύσεις από́ επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.
Επιπλέον δημιουργείται μέχρι το τέλος του έτους Patent Fund από́ την Ελληνική́ Αναπτυξιακή́ Τράπεζα μέσω του οποίου θα χρηματοδοτείται η απόκτηση διεθνούς πατέντας,
καθώς και η ανάπτυξη ενός βιώσιμου προϊόντος (Minimum Viable Product) με βάση την πατέντα αυτή́.
Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις
Από τον Απρίλιο του 2024 αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα κριτήρια για τη χορήγηση Golden Visa.
Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα. Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με προϋπόθεση τη δημιουργία δυο θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους.
Ήδη ισχύει η χορήγηση άδειας παραμονής για εισφορά κεφαλαίου, ύψους 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
ΧΑ: Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για HELLENiQ ENERGY, Motor Oil, Autohellas, Σαράντης και Optima Bank
ΗΠΑ: Ο ρόλος των influencers στις προεδρικές εκλογές