Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση στη Βουλή της διαδικασίας της πρότασης μομφής αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει η Fitch τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση ελπίζει αλλά δεν προσδοκά ότι ο διεθνής οίκος  θα προχωρήσει τελικώς  σε μια νέα αναβάθμιση,  φθάνοντας έτσι τις δώδεκα συνολικά μέσα σε τρία χρόνια.

1

Εάν η Fitch προχωρήσει σήμερα σε αναβάθμιση θα φέρει την ελληνική αξιολόγηση ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, αφήνοντας ετσι  πλέον μόνο την Moodys, η οποία τηρώντας πιο σκληρή που τηρεί την πιο σκληρή στάση, να υπολείπεται τρεις βαθμίδες. Όλοι οι άλλοι οίκοι, S&P και DBRS  έχουν ήδη οδηγήσει την ελληνική οικονομία ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας ρεαλιστικό τον στόχο επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, εκτός σοβαρού απροόπτου.

Τυχόν αναβάθμιση από την Fitch σήμερα κατά μία βαθμίδα θα είναι σαφώς ένα ακόμη νέο ισχυρό σήμα για την Ελλάδα διεθνώς, ενδεχόμενο ωστόσο για το οποίο στην κυβέρνηση κρατούν προς στιγμήν μικρό καλάθι.  Ακόμη όμως και το θετικό ενδεχόμενο μιας αναβάθμισης δεν θα είναι το μεγάλο gamechanger αφού είναι θεωρητικά και πρακτικά μη αναμενόμενο αν ο διεθνής οίκος αναβάθμιζε σήμερα να έδινε  στη χώρα δύο βαθμίδες φέρνοντας την τώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Ένα τέτοιο άλμα δεν είθισται, καθώς συνήθως οι αναβαθμίσεις γίνονται ένα – ένα σκαλοπάτι, πόσο δε όταν διακυβεύεται το ποιος από τους οίκους θα είναι εκείνος που θα «σηκώσει» την μετάβαση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από σχεδόν 13 χρόνια. Μάλιστα με δεδομένο πως η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση από την Fitch είναι τον Ιούνιο, μια αναβάθμιση τώρα κατά μία κλίμακα περιορίζει, θεωρητικά, να είναι τελικά αυτός ο οίκος που θα δώσει επενδυτική βαθμίδα τον Ιούνιο, καθώς θα είναι θεωρητικά δύσκολο να κάνει δύο αναβαθμίσεις σε ένα εξάμηνο.

Σε κάθε περίπτωση το σκεπτικό που θα συνοδεύσει την έκθεση της Fitch σήμερα θα έχει μια ιδιαίτερη αξία καθώς είμαστε πλέον μια ανάσα από τον μεγάλο στόχο. Να σημειωθεί πως πριν δέκα περίπου μέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο mononews.gr ο κ. Alex Muscatelli Director Western Europe Sovereigns στη Fitch Ratings είχε εκτιμήσει η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή και μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2023. Είχε μάλιστα προαναγγείλει αναθεώρηση της εκτίμησης της Fitch για την ανάπτυξη φέτος, από οριακή ύφεση 0,6% σε οριακή ανάπτυξη  0,3% ενώ προσδοκά πως η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 2,2% το 2024. Αστάθμητος παράγοντας παραμένουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον διεθνή οίκο να τονίζει πως η επενδυτική βαθμίδα κρίνεται σε τρία σημεία: οι αγορές  να πειστούν πως το χρέος θα είναι σε πτωτική τροχιά με τη χώρα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και να επιτυγχάνει βιώσιμη ανάπτυξη, να δουν διαρκή βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών αλλά και αποδείξεις για τον βαθμό ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομία.

Μέχρι τον Ιούνιο δύο σημαντικά ορόσημα αξιολογήσεων έχουμε στις 10 Μαρτίου με την DBRS και στις 21 Απριλίου με την Standard Poors. Μια αναβάθμιση από αυτούς τους οίκους δίνει στην χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, και οι δύο αξιολογήσεις είναι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές οπότε θα ήταν ένα λογικό συμπέρασμα να υποθέσει κάποιος πως οι οίκοι θα είχαν κάθε λόγο να περιμένουν να δουν να σχηματίζεται μια σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση προτού κάνουν το βήμα της επενδυτικής βαθμίδας.

Όλα αυτά βέβαια τελούν υπό την αίρεση μιας θετικής έκπληξης που ουδείς μπορεί να αποκλείσει. Δεν έχει περάσει άλλωστε ένας χρόνος από τον θετικό αιφνιδιασμό της αναβάθμισης από την S&P που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην αγορά κυριαρχεί η εκτίμηση πως το πιθανότερο είναι να δούμε επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και εδώ θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και η ταχύτητα με την οποία οι οίκοι θα ευθυγραμμιστούν στην επενδυτική βαθμίδα χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις προκειμένου η χώρα να εδραιώσει τη νέα της θέση και να ξεκινήσει να μπαίνει νωρίτερα στα ραντάρ περισσότερων και πιο ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων και στο δανεισμό με χαμηλότερο κόστος.

Διαβάστε επίσης: