Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings διακρίνει μικρή βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας των ευρωπαϊκών χωρών, με αρκετές αποκλίσεις που θα συνεχιστούν το 2025 όπως προκύπτει από τις ανομοιογενείς προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που έχουν εδραιώσει σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως οι Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, θα συνεχίσουν να μειώνουν γρήγορα το δημόσιο χρέος (ΑΕΠ), με δέσμευση για συνετή δημοσιονομική στάση σε όλο το πολιτικό σύστημα.

1

 Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα συνεχίσουν την πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά με πιο μέτριο ρυθμό, καθώς αναμένουμε ότι η αύξηση των εσόδων θα μειωθεί.

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Φινλανδία και, σε μικρότερο βαθμό, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν τις πιο δύσκολες δημοσιονομικές προοπτικές, δεδομένου ότι το χρέος και το έλλειμμα είναι ασθενέστερα, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι δύσκολες και οι περιορισμοί πολιτικής. Οι χώρες αυτές θα έχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια για να απορροφήσουν τυχόν πρόσθετους κραδασμούς.

Οι χώρες της περιοχής που υπάγονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα) θα πιεστούν ιδιαίτερα να επιτύχουν κάποιες προσαρμογές στον απαιτούμενο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Fitch Ratings, η δημοσιονομική θέση της Ευρώπης βελτιώθηκε ελάχιστα το 2024 (συνολικά κατά 0,1% του ΑΕΠ) και αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Η εξυγίανση θα παραμείνει σταδιακή, με εξαίρεση μερικές χώρες, όπως η Γαλλία, που θα προσαρμοστούν ταχύτερα λόγω των αυξανόμενων δημοσιονομικών πιέσεων. Περίπου τα δύο τρίτα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να εμφανίζουν ασθενέστερα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2025 από ό,τι πριν από την πανδημία.

Οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές, δεδομένων των συνεχιζόμενων πιέσεων στις δαπάνες και της επιβράδυνσης της αύξησης των εσόδων, καθώς ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ υποχωρεί.

Οι πιέσεις λόγω γήρανσης θα γίνουν εντονότερες και οι κυβερνήσεις στην περιοχή θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες απαιτήσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των τελευταίων δύο ετών θα συμβάλουν σε μια μικρή αύξηση της επιβάρυνσης από τα επιτόκια, καθιστώντας τις δημοσιονομικές προσαρμογές δυσκολότερες.

Ο οίκος αξιολόγησης εν τέλει προβλέπει ότι η μέτρια ανάπτυξη θα συνεχιστεί στη Δυτική Ευρώπη το 2025, λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού, των ακόμη σταθερών αγορών εργασίας και της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ αναμένει  η καταναλωτική ζήτηση θα αυξηθεί, μίας και τα νοικοκυριά θα ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους που υπερβαίνουν το μέσο όρο

 

Διαβάστε επίσης 

«Πάγος» από τη Fitch ελέω διεθνούς αβεβαιότητας – Επενδύσεις & μεταρρυθμίσεις τα δύο κλειδιά για αναβάθμιση το 2025

Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025

Ανοδος στην αγορά ομολόγων ενόψει Fitch