Η πρόσφατη αναθεώρηση του outlook στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch σε «θετικό» από «αρνητικό» αντανακλά την ισχυρή ανάπτυξη και τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που στηρίζεται στην ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του χρέους παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού, αναφέρει ο οίκος σε ανάλυση που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει η Fitch, παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Υπενθυμίζει δε πως την περίοδο 2015-19, η απόδοση του 10ετούς κατά μέσο όρο ήταν κοντά στο 6,25%. κατά μέσο όρο.

Μάλιστα αναφέρει πως αναθεωρεί μετά την κίνηση για αποπληρωμή του ΔΝΤ και για τις προπληρωμές το 2022 και το 2023 των δόσεων του πρώτου προγράμματος διάσωσης, αναθεωρεί τις προβλέψωεις του για τις ακαθάριστε χρηματοδοτικές ανάγκες (GFNs). Έτσι, ενώ ο Fitch προέβλεπε μέχρι πρόσφατα πως οι GFNs θα κορυφωθούν το 2023 και θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, πλέον προβλέπει να κυμανθούν τα επόμενα 4 χρόνια σωρευτικά στο 4,5% του ΑΕΠ.

Η Fitch επισημαίνει πως η πανδημία οδήγησε σε απότομ ηαύξηση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, στον τρίτο υψηλότερο μεταξύ των κρατών που αξιολογεί και περίπου 3,5 φορές το μέσο στην αξιολόγηση “BB”. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, όπως το μαξιλάρι ρευστότητας και οι ευνοϊκοί όροι σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, περιορίζοντας τον αντίκτυπο από την ενίσχυση των αποδόσεων στα ομόλογα. Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι μεταξύ των μεγαλύτερων μεταξύ των κρατών, στα 20,5 χρόνια,

Παράλληλα ο λόγος τόκων προς έσοδα είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο στην αξιολόγηση “BB” και ελαφρώς χαμηλότερος από το μέσο στο “BBB”.

Διαβάστε επίσης

Fitch: Αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας σε «θετικό», διατηρεί την αξιολόγηση BB – Βλέπει ανάπτυξη 4,1% το 2022

Τα «μυστικά» μηνύματα της Fitch και γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα «τόσο – όσο»