ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παράλληλα, ο οίκος παραμένει σταθερός στην πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα το 2024, στο 2,4% το 2025 και στο 1,9% το 2026.
Αναφορικά με το έλλειμμα προϋπολογισμού, η Fitch προβλέπει πως θα κυμανθεί σε 1% του ΑΕΠ φέτος, σε 0,8% το 2025 και στο 0,9% για το 2026.
Σύμφωνα με τη Fitch, οι βασικοί παράγοντες αξιολόγησης της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος και τους δείκτες διακυβέρνησης που είναι πολύ πάνω από το «ΒΒΒ», καθώς και την αξιοπιστία της πολιτικής που υποστηρίζεται από τη συμμετοχή στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ.
Από την άλλη, οι κληρονομιές της κρίσης δημόσιου χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και υψηλή, αν και μειούμενη, ανεργία, χαμηλή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και ορισμένες επίμονες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα, εξηγεί ο οίκος.
Η Fitch επισημαίνει τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς τα δημοσιονομικά αποτελέσματα έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω των συνετών πολιτικών και της υποστηρικτικής αναπτυξιακής δυναμικής.
Η Fitch αναμένει συνέχιση της υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής το 2024 και κατά την περίοδο πρόβλεψης, έως το 2026 δηλαδή, υποστηριζόμενη από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων, με επίκεντρο τη μείωση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τη Fitch, oρισμένοι κίνδυνοι γύρω από τις πιέσεις στις δαπάνες εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά συνολικά αναμένουμε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% του ΑΕΠ κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, προβλέπουμε ότι ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026 από το υψηλό 206% το 2020, μια από τις πιο απότομες μειώσεις σε όλες τις αξιολογήσεις μας. Παρόλο που ο εν λόγω δείκτης εξακολουθεί να είναι 3 φορές υψηλότερος από τη διάμεση τιμή «ΒΒ», οι κίνδυνοι χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους είναι περιορισμένοι, λόγω του ότι ένα μεγάλο μερίδιο χρέους παραμένει με ευνοϊκές ρυθμίσεις, σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης και ένα σημαντικό απόθεμα καταθέσεων σε μετρητά (περίπου 14% του ΑΕΠ).
Επίσης, η Fitch επισημαίνει τη σταθερή μακροοικονομική εικόνα. Η αύξηση του ΑΕΠ συνέχισε να υπερβαίνει εκείνη του μεγαλύτερου μέρους της υπόλοιπης ευρωζώνης, με την οικονομική δυναμική να οφείλεται στον ισχυρό τουρισμό και στις εισροές επενδύσεων. Οι δημόσιες επενδύσεις με τα κονδύλια της ΕΕ θα δώσουν πρόσθετη δυναμική. Η αγορά εργασίας υπήρξε ένας άλλος μοχλός της πρόσφατης σταθερής εικόνας για τις μακροοικονομικές επιδόσεις, με την ανεργία να αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έως το 2025-2026. Τα επίμονα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από την αύξηση των ΑΞΕ και των εισροών κεφαλαίων που δεν δημιουργούν χρέος, μειώνοντας τις εξωτερικές ευπάθειες.
Η Fitch εξηγεί τις πιθανές θετικές ευαισθησίες της χώρας που αφορούν τα δημόσια οικονομικά, την επίμονη και σημαντική μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ, με αιτία τη δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα. Σε σχέση με τα μακροοικονομικά αναφέρει τη βελτίωση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και των επιδόσεων, λόγω της υψηλότερης δυναμικής των επενδύσεων και/ή της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στις πιθανές αρνητικές ευαισθησίες, επισημαίνει στα δημόσια οικονομικά την ανανεωμένη ανοδική τάση του χρέους της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ, λόγω της διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης και της παρατεταμένης αδύναμης ανάπτυξης ή υλοποίησης σημαντικών ενδεχόμενων υποχρεώσεων. Στα μακροοικονομικά, το σοβαρό δυσμενές σοκ που θα επηρέαζε το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας είναι η επιδείνωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας.
Διαβάστε επίσης
Alpha Finance: Ανεβάζει στα 32,70 ευρώ την τιμή στόχο της Jumbo
Morgan Stanley: Κέρδη άνω των εκτιμήσεων το γ’ τρίμηνο – Άλμα για τη μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζελένσκι: Ο Πούτιν «φτύνει στο πρόσωπο» όσους θέλουν πραγματικά την ειρήνη
- Πετρέλαιο: Άλμα σε υψηλά δύο εβδομάδων μετά την επίθεση με ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο στην Ουκρανία
- Μπέζος κατά Μασκ: 100% ψέμα πως «είπα σε όλους» πως θα χάσει ο Τραμπ
- Πηγές ΥΠΕΞ: Δεν συζητήθηκε κανένα θέμα κυριαρχίας στη συνάντηση με τον Φιντάν