H ανταλλαγή ομολόγων (swap) στην οποία προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εξόδου της χώρας στις αγορές με τακτικές εκδόσεις ομολόγων, σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

H συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων, που έφτασε στο 86%, δείχνει ότι το swap θα επιτύχει τον στόχο βελτίωσης της εμπορευσιμότητας των ελληνικών ομολόγων, κάτι που στηρίζει τη μελλοντική πρόσβαση στις αγορές, σημειώνει ο οίκος Fitch, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα ευελπιστεί να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2018, μέσω εκδόσεων με ωριμάνσεις μεταξύ των 3 και των 10 ετών.

Όπως σημειώνει επίσης ο οίκος, μια βιώσιμη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές θα είναι θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές του επίσημου τομέα θα στοχεύσουν σε μια «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, που δεν θεωρούμε ότι θα περιλαμβάνει προληπτική πιστωτική γραμμή, σημειώνει.

Η έκδοση ομολόγων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξομαλύνει περαιτέρω το προφίλ ωριμάνσεων των ομολόγων της και να «χτίσει» ένα μαξιλάρι ρευστότητας πριν από τη λήξη του προγράμματος. Η πρόσβαση στις αγορές θα εξαρτηθεί από το αν θα φανεί ότι καλύπτονται οι προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, υπογραμμίζει.

Υποχωρούν οι πολιτικοί κίνδυνοι

Το Σάββατο, θυμίζει η Fitch, η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Αν εγκριθεί, η συμφωνία θα κυρωθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Αυτό στηρίζει την εκτίμηση που διατύπωσε από το καλοκαίρι ο οίκος, ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς το επίπεδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που είχε προκληθεί τις προηγούμενες φορές.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι, σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος, εμφανίζονται μειωμένοι, μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση μέτρων που δεν ήταν δημοφιλή τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ιδεολογικές και πολιτικές αντιστάσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους και η ασταθής ανάπτυξη σημαίνουν ότι η συμμόρφωση σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος ενδέχεται να είναι δύσκολη.

Ο οίκος θυμίζει ότι αναβάθμισε την Ελλάδα σε «B-» τον Αύγουστο, κίνηση που αντανακλά την άποψη ότι η βιωσιμότητα του χρέους σταδιακά θα βελτιωθεί, υποστηριζόμενη από τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα του ESM, την ανάπτυξη και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κυλήσει ομαλά και ότι το Eurogroup θα εγκρίνει ελάφρυνση χρέους το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Η Ελλάδα είναι αδύνατο να πιάσει τον στόχο για ανάπτυξη 1,6%

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ναι» του Eurogroup στην τεχνική συμφωνία – Τι λέει η ελληνική πλευρά