Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Στο υψηλότερο επίπεδο του 2024 η τιμή του στην Ευρώπη, λόγω φημών από τη Ρωσία

αγωγοί φυσικού αερίου

αγωγοί φυσικού αερίου

Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2024 έφτασε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από αναφορές Ρώσων πως ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν βασικό σημείο μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, στην πόλη Sudzha.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύθηκαν κατά 4,8% στα 38,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Ο ισχυρισμός για την κατάληψη του σημείου εισαγωγής φυσικού αερίου έγινε από το  ανεπίσημο ρωσικό στρατιωτικό μπλογκ Rybar, ωστόσο δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί ανεξάρτητα. Η  Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.

Ο σταθμός Sudzha αποτελεί μέρος του τελευταίου εναπομείναντος αγωγού που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Ο διαχειριστής του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ανέφερε σε ημερήσια ενημέρωση ότι οι ροές για την Πέμπτη θα κυμανθούν εντός του κανονικού εύρους τους. Η Gazprom ανέφερε σε ημερήσια ενημέρωση νωρίτερα ότι οι ροές ήταν στα συνήθη επίπεδα την Τετάρτη.

«Η ροή του φυσικού αερίου είναι σταθερή, χωρίς αλλαγές», δήλωσε ο Sergiy Makogon, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Gas TSO της Ουκρανίας, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο. “Αν η Ουκρανία ήθελε να σταματήσει τη ροή θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να καταλάβει τη Sudzha”.

Η αύξηση των τιμών την Τετάρτη “μπορεί να επισκιάσει την απειλή για την προσφορά, δεδομένου ότι οι ροές μέσω αυτής της οδού καλύπτουν μόνο το 3-5% της ζήτησης στην Ευρώπη, όπου οι αποθήκες είναι γεμάτες σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ”, ανέφεραν οι αναλυτές Patricio Alvarez και Joao Martins του Bloomberg Intelligence.

Το μόνο άλλο σημαντικό σημείο εισόδου ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, το Sokhranovka, τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Μάιο του 2022. Η Αυστρία και η Σλοβακία είναι οι κυριότεροι εναπομείναντες εισαγωγείς ρωσικού αερίου από αγωγούς στην Ευρώπη, αφού η Gazprom περιόρισε τις παραδόσεις προς τη Γερμανία και άλλες χώρες πριν από δύο χρόνια.

Δεν είναι σαφές αν η Gazprom θα επιλέξει να συνεχίσει να στέλνει ροές μέσω του Sudzha, εάν το σημείο έχει πράγματι καταληφθεί από την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Gazprom: Η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας συνεχίσθηκε, παρά τις μάχες κοντά στην πόλη Σούντζα της Ρωσίας

Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κουρσκ, μετά την εισβολή των Ουκρανικών δυνάμεων

Maersk: Πτώση 45% στα καθαρά κέρδη τριμήνου λόγω Χούθι, στα 798 εκατ. δολάρια