• Οικονομία

    Fed: Την επόμενη εβδομάδα κλειδώνουν τα στοιχήματα για νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Αμήχανες παραμένουν οι αγορές μετά τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με τους traders να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία του πληθωρισμού την επόμενη εβδομάδα.

    Η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μεταστροφή των Aμερικανών τραπεζιτών και της Fed από την επιθετική πολιτική τους στα επιτόκια.

    Παγκόσμια ανάπτυξη και πληθωρισμός στο επίκεντρο

    «Τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι ο τελικός κριτής καθώς πλησιάζουμε στη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο», δήλωσε ο Kevin Flanagan, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στη Wisdom Tree Investments στο Bloomberg.

    Η εικόνα της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι επίσης στο επίκεντρο την ερχόμενη εβδομάδα καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τις τελευταίες του προβλέψεις, με τις πρώτες δηλώσεις να κάνουν λόγο για τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη της 30ετίας. «Περίπου το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αντιμετωπίσει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, εξαιτίας του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε το ΔΝΤ την περασμένη Πέμπτη, εκτιμώντας ότι μόνο κάποιες αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως στην Ασία, όπως η Ινδία και η Κίνα εμφανίζονται ισχυρές και αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μισής παγκόσμιας επέκτασης.

    Την Παρασκευή το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο προστέθηκαν 236.000 νέες θέσεις εργασίας, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να είναι λίγο υψηλότερες, κατά 3.000 θέσεις. Παρά το γεγονός ότι η Fed έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων τους προηγούμενους μήνες, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, αν και επιβραδύνεται ο ρυθμός νέων θέσεων από μήνα σε μήνα.

    Το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, στο 3,5% από 3,6%.

    Τα σενάρια για νέες αυξήσεις

    Οι αναλυτές βλέπουν επιβράδυνση του πληθωρισμού για τον Μάρτιο, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να πέφτει στο 5,2% από 6%. Όμως ο δομικός ΔΤΚ, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται στο 5,6% από 5,5%.

    Οι αγορές προβλέπουν αύξηση 0,25 από τη Fed για τον Μάιο, με κάποια στοιχήματα να θεωρούν ότι ίσως αυτή να είναι και η τελευταία αύξηση.

    Μέχρι και τον Μάρτιο, η Fed έχει αυξήσει το εύρος των επιτοκίων της στο 4,5% με 4,75%.

    Οι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν ακόμα κάποια στοιχεία για τον πληθωρισμό και το κόστος απασχόλησης, τα οποία θα κληθούν να μελετήσουν πριν προχωρήσουν στην απόφασή τους, αν και ήδη έχουν προειδοποιήσει επενδυτές και αγορές ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κι άλλο και να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα, διαψεύδοντας όσους ποντάρουν σε μεταστροφή της Fed.



    ΣΧΟΛΙΑ