Τα στοιχήματα των επενδυτών τους εμφανίζουν διχασμένους για το αν η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed θα έρθει τον Μάρτιο ή τον Μάιο. Τα οικονομικά στοιχεία όμως δείχνουν ότι οι επενδυτές βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Η απάντηση θα δοθεί, όπως γίνεται παραδοσιακά στην ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ λίγη ώρα μετά την απόφαση της FOMC στα μέσα της εβδομάδας.

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν και αυτή τη φορά «παγωμένα» στο εύρος 5,25%-5,5%, όμως οι αγορές θα αναζητήσουν και πάλι κάποιες ενδείξεις στα λόγια του Πάουελ για τις επόμενες κινήσεις.

Τα οικονομικά στοιχεία

Στην τελευταία μέτρηση ο δείκτης του πληθωρισμού βρέθηκε στο 3,4%, ένα όχι και τόσο αισιόδοξο στοιχείο. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) βρέθηκε κάτω από το 3%, για πρώτη φορά από το 2021.

Ο λεγόμενος αγαπημένος δείκτης της Fed κατέγραψε στον δομικό δείκτη αύξηση κατά 2,9% σε ετήσια βάση, μειωμένος από τον ρυθμό του 3,2% τον Νοέμβριο και χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο γενικός δείκτης PCE, ο οποίος περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε σταθερός στο 2,6%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «το σκηνικό είναι έτοιμο για τη Fed ώστε να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες».

Μάλιστα, το Bloomberg Economics υποστηρίζει ότι η πρώτη μείωση θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή τον Μάρτιο.

Για την WSJ, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα εν μέσω μιας εκλογικής χρονιάς, που φαίνεται να απασχολεί, όπως αποδείχθηκε και στο Νταβός, τους ηγέτες παγκοσμίως. Στο παρελθόν η Fed έχει κατηγορηθεί ότι έχει κινηθεί πολιτικά και όχι οικονομικά σε κάποιες αποφάσεις της, με τον Πάουελ να προσπαθεί να ξορκίσει οποιαδήποτε τέτοια κατηγορία.

«Δεν σκεφτόμαστε τα πολιτικά γεγονότα», είχε πει ο Πάουελ τον Δεκέμβριο. «Δεν σκεφτόμαστε την πολιτική. Σκεφτόμαστε τι είναι το σωστό για την οικονομία», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Fed ου στο παρελθόν είχε δεχθεί δριμεία κριτική από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το ράλι των αγορών

Ένα ακόμα ζήτημα που φαίνεται να διαχειρίζεται ανεπιτυχώς η Fed είναι να απογοητεύσει τους επενδυτές. Τουλάχιστον όχι για τόσο μεγάλο διάστημα, ώστε να ανακόψει το ξέφρενο ράλι του τελευταίου χρόνου.

Τα στοιχήματα των traders για πρόωρες μειώσεις, ακόμα και πριν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό πέτυχαν να εκτοξευτεί ο S&P σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ο Dow Jones να σπάσει το ρεκόρ του και να προστεθούν τις τελευταίες ημέρες 8 τρισ. δολάρια στην αξία των μετοχών.

Οι ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία αποτελούν εμπόδιο για τη Fed στο να κάνει τη μεταστροφή της σε μια πιο ήπια στάση, σύμφωνα με τον Χένρι Άλεν, στρατηγικό αναλυτή μακροοικονομικών θεμάτων της Deutsche Bank.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στις αρχές του 2023, όταν οι μισθοί παρέμειναν υψηλοί και ο πληθωρισμός μακριά από τον στόχο των τραπεζιτών, ο Πάουελ σε ακρόαση στο Κογκρέσο δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι έτοιμη να «αυξήσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων».

Οι προειδοποιήσεις των αναλυτών

Ο Ed Yardeni παρουσίασε μία ακόμα παράμετρο της ευφορίας στις αγορές: «Ο κίνδυνος είναι ότι η Fed από τον πονοκέφαλο του πληθωρισμού των τιμών θα περάσει στον πονοκέφαλο του πληθωρισμού των περιουσιακών στοιχείων».

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που επιμένουν ότι η πρόωρη μείωση επιτοκίων μόνο κακό μπορεί να κάνει στην οικονομία.

Ένας εξ’ αυτών ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Fed βρίσκεται στο μεταίχμιο από την ταχεία υποχώρηση του πληθωρισμού προς ένα δύσκολο περιβάλλον στο μέλλον.

«Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι αξιοσημείωτες όμως ο μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι να επιβραδυνθεί η οικονομία φέτος, επειδή ορισμένοι από τους κινητήριους μοχλούς της περσινής ανάπτυξης δεν υπάρχουν πλέον. Και, δεύτερον, ο πληθωρισμός να σταματήσει να μειώνεται», υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης:

Ελ Εριάν: Το καλοκαίρι οι μειώσεις της Fed – Οι αγορές υποτιμούν τον πληθωρισμό

Γαλλία: Ο Ατάλ πήρε πίσω την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες

ΗΠΑ: Κάλπασε με ρυθμό 3,3% η ανάπτυξη και το δ’ τρίμηνο