Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Fed: Πιθανή η επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία. Στην τελευταία συνεδρίασή της, η Fed υποστήριξε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε υποδείξει παλαιότερα.

Στα πρακτικά της συνεδρίασης που διεξήχθη στις 14-15 Δεκεμβρίου, αναφέρεται ότι «μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν νωρίτερα οι συμμετέχοντες. Ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι θα μπορούσε να είναι σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σχετικά σύντομα, μετά την έναρξη της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων».

Συγκεκριμένα, στα πρακτικά γίνεται περισσότερο σαφής η πολιτική της Fed προ μία πιο «επιθετική» νομισματική πολιτική. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να επισπεύσουν το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων και ανέφεραν ότι αναμένουν τρεις αυξήσεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες η καθεμιά κατά τη διάρκεια του 2022.

Αυτές οι κινήσεις γίνονται εν όψει της προσπάθειας της Fed να περιορίσει την αύξηση του πληθωρισμού, επιτρέποντας τη μείωση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.

Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ θα εμφανιστεί ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας για ακρόαση σχετικά με την υποψηφιότητά του για δεύτερη τετραετία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και είναι πιθανό να παρουσιάσει τις απόψεις του για την οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικό Ινστιτούτο: Από τον ευρωπαϊκό Νότο, μόνο Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν ρεαλιστική προοπτική μείωσης του χρέους

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα στην 3η θέση παγκοσμίως στον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών