• Οικονομία

    Fed: Έκπληξη με μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Στην πρώτη μείωση επιτοκίων προχώρησε η Fed, με την αντίδραση των αγορών να βρίσκεται στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

    Η Fed ανακοίνωσε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης με το εύρος των επιτοκίων στις ΗΠΑ να κυμαίνεται πλέον μεταξύ 4,75% και 5%.

    Η Wall Street εξετάζει παράλληλα και το λεγόμενο «dot plot» της Fed, στο οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μοιράζονται τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια.

    Επιπλέον ειδικό βάρος έχουν και οι τριμηνιαίες προβλέψεις των Αμερικανών τραπεζιτών για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.

    Με την εικόνα της απασχόλησης αλλά και του πληθωρισμού να είναι θετικές, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της κεντρικής τράπεζας επέλεξε να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού μ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ήτοι 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς που είχαν πρόσφατα μετατοπιστεί από την προοπτική για μείωση κατά το ήμισυ αυτού του μεγέθους.

    Εκτός από τις έκτακτες μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του Covid, η τελευταία φορά που η FOMC μείωσε κατά μισή μονάδα ήταν το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Το σκεπτικό

    Η απόφαση για «επιθετική» χαλάρωση  ελήφθη «υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και την ισορροπία των κινδύνων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Η ψηφοφορία της FOMC έγινε με ψήφους 11-1, με τη Διοικητή Μισέλ Μπόουμαν να προτιμά μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.
    Αξιολογώντας την κατάσταση της οικονομίας, η επιτροπή έκρινε ότι «η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί και το ποσοστό ανεργίας έχει κινηθεί ανοδικά, αλλά παραμένει χαμηλό».

    Οι προβλέψεις της Fed

    Οι αξιωματούχοι της FOMC αναθεώρησαν το ποσοστό ανεργίας για φέτος στο 4,4%, από το 4% που είχαν προβλέψει στην προηγούμενη τριμηνιαία πρόβλεψή τους τον Ιούνιο και αναθεώρησαν προς τα κάτων τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο 2,3% από 2,6% την προηγούμενη φορά.

    Όσον αφορά τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, η επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της στο 2,6%, μειωμένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο.

    Η επιτροπή αναμένει το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο θα είναι γύρω στο 2,9%.

    Παρά την αισιοδοξία των προβλέψεων, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και άλλοι Αμερικανοί τραπεζίτες τις τελευταίες ημέρες εξέφρασαν ανησυχία για την αγορά εργασίας. Ενώ οι απολύσεις έχουν δείξει ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης, οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.



    ΣΧΟΛΙΑ