• Οικονομία

    FED: Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, βλέπει πλέον μόνο μια μείωση επιτοκίων το 2024

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Σταθερά διατήρησε η FED  τα βασικά της επιτόκια για έναν ακόμα μήνα, ενώ στις αναθεωρημένες της προβλέψεις έδωσε σήμα για μια μόνο μείωση τους μέσα στο 2024.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, μετά τη διήμερη συνεδρίασή τους, αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για την πορεία των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια. Πλέον, από 3 μειώσεις που προέβλεπαν τον Μάρτιο για το σύνολο του 2024, αφαίρεσαν τις δυο από αυτές στο νέο «dot plot» που δημοσίευσαν.

    Οι νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη διήμερη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας έδειξαν ελαφρά μόνο αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2% της Fed, επιτρέποντας κάποια χαλάρωση της πολιτικής αργότερα φέτος.

    «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, αλλά παραμένει αυξημένος», ανέφερε η δήλωση της επιτροπής FOMC μετά τη συνεδρίαση. Στη μόνη ουσιαστική αλλαγή, η νέα δήλωση αναφέρει πως «Τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε μέτρια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο της Επιτροπής για τον πληθωρισμό 2 τοις εκατό», με την αγορά να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον όρο «μέτρια πρόοδος» που χρησιμοποιεί πλέον η FED, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα στην ανακοίνωση.

    Για την περίοδο έως το 2025, η επιτροπή βλέπει τώρα πέντε συνολικές περικοπές που αντιστοιχούν σε 1,25 ποσοστιαίες μονάδες, από έξι που προέβλεπε τον Μάρτιο.

    Εάν οι προβλέψεις ισχύσουν, θα αφήσει το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών ταμείων στο 4,1% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, υψηλότερο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τις προοπτικές του Μαρτίου.

    Οι νέες προβλέψεις της FED ευθυγραμμίζονται με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αγοράς, η οποία βλέπει πλέον ως πιο πιθανό σενάριο μια μόνο  μείωση επιτοκίων τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Εν αναμονή των απαντήσεων του επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη τύπου που ακολουθεί, oι βασικοί δείκτες στη Wall Street συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά με τον  Dow Jones να βρίσκεται στο +0,06%, τον S&P 500 στο +1,03% και τον Nasdaq  στο +1,77%.



    ΣΧΟΛΙΑ