• Οικονομία

    FED (Beige Book): Σταθερή η οικονομική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές – Πηγή αβεβαιότητας οι εκλογές

    • Bloomberg
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε η Federal Reserve στην έρευνα  Beige Book για τις περιφερειακές επιχειρηματικές επαφές.

    Περισσότερες από τις μισές από τις 12 περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανέφεραν «ελαφρά ή μέτρια» αύξηση στην απασχόληση, ενώ οι περισσότερες περιφέρειες δήλωσαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν με «ελαφρό ή μέτριο ρυθμό», σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

    Πολλές περιφέρειες σημείωσαν επίσης επιβράδυνση της αύξησης των μισθών.

    «Σε γενικές γραμμές, η οικονομική δραστηριότητα άλλαξε ελάχιστα σχεδόν σε όλες τις περιοχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αν και δύο περιφέρειες ανέφεραν μέτρια ανάπτυξη», ανέφερε η έκθεση. «Οι αναφορές για τις καταναλωτικές δαπάνες ήταν μικτές, με ορισμένες περιφέρειες να σημειώνουν αλλαγές στη σύνθεση των αγορών, κυρίως προς λιγότερο ακριβές εναλλακτικές λύσεις».

    Η έκθεση δείχνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να επιβραδύνεται παρά τις ανοδικές εκπλήξεις στα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση, τις τιμές καταναλωτή και τις λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο. Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν πρόσφατα τέτοια ανέκδοτα ως λόγους για να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια παρά την άνοδο των τελευταίων αριθμών.

    Στην περιοχή της Atlanta Fed, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα Helene, η καταιγίδα φέρεται να οδήγησε σε μείωση του τουρισμού, καθώς και σε «σημαντικές ζημιές και απώλειες» στους αγρότες στη νότια Τζόρτζια και σε περιοχές της Φλόριντα.

    Το Beige Book περιείχε επίσης περίπου 15 αναφορές στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ως πηγή αβεβαιότητας ή παράγοντα που αναγκάζει τους καταναλωτές και τις εταιρείες να καθυστερούν τις αποφάσεις επενδύσεων, προσλήψεων και αγορών.

    Η Fed της Νέας Υόρκης συγκέντρωσε την τελευταία έκδοση του Beige Book χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στις ή πριν από τις 11 Οκτωβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει ανέκδοτα και σχόλια σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες από επιχειρήσεις και άλλες επαφές σε καθεμία από τις 12 περιφέρειες της Fed.



    ΣΧΟΛΙΑ