Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

FED – Beige Book: Χλιαρή ανάπτυξη αλλά και σαφείς ενδείξεις για μείωση του πληθωρισμού

Jerome Powell, πρόεδρος της Fed

Jerome Powell, πρόεδρος της Fed

Χλιαρή χαρακτηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ οι επιχειρηματικές επαφές της FED στις διάφορες περιφέρειες στη χώρας, σύμφωνα με τα δεδομένα του Beige Book που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, καθώς η αύξηση των επιτοκίων από τη FED για την καταπολέμηση του πληθωρισμού αρχίζουν να έχουν μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Beige Book, καταγράφονται ήδη ενθαρρυντικές ενδείξεις για την υποχώρηση του επίμονου πληθωρισμού αλλά και για ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Ειδικότερα, πέντε περιφέρειες των ΗΠΑ ανέφεραν ήπια ή μέτρια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ  έξι περιφέρειες δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή ή ανέφεραν ελαφρά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Μια μόνο περιφέρεια ανέφερε σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητα.

Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρηματικές επαφές αναμένουν μια μικρή ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, αναφέρει  η έκθεση.

Αντίθετα, για τον πληθωρισμό, σε πολλές περιφέρειες καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση ενώ σχεδόν στις μισές οι πιέσεις στους μισθούς έχουν μειωθεί.  Σε γενικές γραμμές, οι επαφές σε όλες τις περιφέρειες δήλωσαν ότι αναμένουν η αύξηση των τιμών να μετριαστεί περαιτέρω το επόμενο έτος.

Πάντως, ορισμένες περιφέρειες δήλωσαν ότι η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού έχει αυξηθεί, ενώ καταγράφεται δυσκολία στην κάλυψη των θέσεων.

Διαβάστε επίσης:

Βιλερουά Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το καλοκαίρι η κορύφωση στα επιτόκια

Χρηματιστήριο: Η Vanguard πίσω από την απογείωση του τζίρου

Aramco: Αισιοδοξία για τη ζήτηση του πετρελαίου λόγω Κίνας και ανάκαμψης αερομεταφορών