Συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, φιλοξενεί η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία εκθειάζει τον Έλληνα οικονομολόγο για τη διαχρονικά φιλοευρωπαϊκή του στάση.

«Σε έναν χρόνο ο Γιάννης Στουρνάρας συμπληρώνει μία δεκαετία ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). […] Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται τόση ικανοποίηση και αναδρομική επιβεβαίωση για τη συμμετοχή σε αυτό το όργανο λήψης αποφάσεων, όσο ο Στουρνάρας. Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης, παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

1

Μετά την πρόσφατη εκλογική νίκη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η χώρα έχει καλές πιθανότητες να διατηρήσει τα επόμενα χρόνια ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει νέες μεταρρυθμίσεις».

Κατά την ταραχώδη περίοδο 2012-2015, όταν η Ελλάδα κατέληξε ένα βήμα μακριά από την έξοδο από το ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, ο Στουρνάρας «δεν σκέφτηκε ούτε για ένα δευτερόλεπτο το Grexit. Εκείνους τους δραματικούς μήνες του 2015, όταν ο αριστερός πολιτικός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πόνταραν σε μία επικίνδυνη αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Στουρνάρας είχε πολλά να υπομείνει. […]

Σήμερα, τα δάνεια έχουν αυξήσει σημαντικά το επίπεδο του χρέους της χώρας, αλλά οι όροι χρηματοδότησης είναι τέτοιοι που η Ελλάδα δύσκολα θα επιβαρυνθεί από τα αυξανόμενα επιτόκια για αρκετά χρόνια. Λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, των μεταρρυθμίσεων, των ξένων επενδύσεων και της αρωγής του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα παρουσιάζει σήμερα ρυθμούς ανάπτυξης άνω του μέσου όρου, με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας».

Σε σχέση με τα θρυλούμενα για τις αντιπαραθέσεις κατά τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΚΤ «ο Στουρνάρας τονίζει ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επικρατεί μεγαλύτερη ομοψυχία από ότι ισχυρίζονται πολλά μέσα ενημέρωσης, αλλά παραδέχεται ότι ‘τα Οικονομικά δεν είναι μία ακριβής επιστήμη, είναι περισσότερο μία τέχνη, μία κοινωνική επιστήμη. Γι αυτό υπάρχουν διαφορές απόψεων’».

Η F.A.Z. αναφέρει τέλος πως «ο Στουρνάρας, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της χώρας του, είναι πέρα για πέρα ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος». […] Από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ο Στουρνάρας ζητά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, «μέσω μίας πειθαρχημένης πολιτικής δαπανών και αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων. Το ακόμη και σήμερα υψηλότερο ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ευρώπη πρέπει να καταπολεμηθεί, όπως και η έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών».

Πηγή:  Deutsche welle

Διαβάστε επίσης: 

Ασφαλιστικός κλάδος: Πώς ωφελείται από τη θετική πορεία της οικονομίας

Drewry: Συνεχίζεται η πτώση των ναύλων στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Sunlight Group: Νέες λύσεις σε προϊόντα αποθήκευσης λιθίου

──────────────────