Δυο χρόνια χαμένα εκτιμά πως μπορεί να έχουν οι οικονομίες της γηραιάς Ηπείρου ο κ. Φάμπιο Πανέτα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στην El Pais.
Κάποιοι θεωρούν τον κ. Πανέτα από τους καλύτερους κεντρικούς τραπεζίτες που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση είναι ο άνθρωπος που μείωσε τα κόκκινα δάνεια στην Ιταλία με το σχεδιασμό των GACS ενός συστήματος αντίστοιχο με αυτό του Ηρακλή.
Αν και Ιταλός γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα στον ευρωπαϊκό νότο και δεν στοιχηματίζει στην ανάπτυξη ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον Τουρισμό.
Mιας και τα προβλήματα της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας χώρες στις οποίες κάνει αναφορά ο κ. Πανέτα προσομοιάζουν πολύ με εκείνα της χώρας μας έχουν μεγάλη σημασία οι εκτιμήσεις του  για την πορεία των οικονομιών των παραπάνω χωρών
«Σε γενικές γραμμές, δεν θα ήταν συνετό να στοιχηματίσετε σε μια γρήγορη ανάκαμψη. Ενδέχεται να υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναμενόμενη βελτίωση που στο τέλος ενδέχεται να μην υλοποιηθεί» σημειώνει.
Και ακόμη και αν καταφέρουμε να βγούμε σύντομα από την πανδημία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά στον οικονομικό ιστό από ό, τι είναι σήμερα ορατό. Δεν υπάρχει  κάτι για να  μια ισχυρότερη ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, η οποία θα περιορίσει αυτή τη ζημία, αλλά η οικονομία πρέπει να λάβει την απαραίτητη νομισματική και δημοσιονομική ενίσχυση.
Και όλα αυτά ο κ Πανέτα τα ομολογεί απαντώντας σε μια ερώτηση δημοσιογράφου που αναφέρει: Μετά από μια εβδομάδα του Πάσχα χωρίς τουρίστες, δεν είναι ακόμα σαφές εάν μπορεί να σωθεί το καλοκαίρι. Η προοπτική ανάκαμψης συνεχίζει όλο και πιο μακριά. Πιστεύετε ότι οι προβλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος είναι πολύ αισιόδοξες;
Σε ορισμένες χώρες η πανδημία εξαπλώνεται γρήγορα, γεγονός που επηρεάζει τις οικονομικές προοπτικές.  Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση φέτος, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα το κάνουν πριν από τα μέσα του 2022.
Και, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα επιστρέψουμε στην πορεία ανάπτυξης πριν από την κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε χάσει μόνιμα δύο χρόνια ανάπτυξης αναφέρει ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος.
Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι άνιση  μεταξύ των χωρών

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα διορθώσει τις αποκλίσεις

Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος απόκλισης θα πει. Η πανδημία έχει επηρεάσει διαφορετικά κάθε χώρα, ανάλογα με την έκθεσή της στους τομείς που πλήττονται περισσότερο. Υπάρχει όμως μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Μπορούμε να έχουμε μια πιο ομοιόμορφη έξοδο από την κρίση χρησιμοποιώντας τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται στο πλαίσιο του μέσου ανάκαμψης της ΕΕ – NextGenerationEU – με σύνεση, και αυτό πρέπει να συνοδεύεται από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε κάθε χώρα. Εάν τα κεφάλαια επενδύονται σε μελλοντικούς προσανατολισμένους τομείς ανάπτυξης, η ανάκαμψη θα είναι πιο ισορροπημένη.
Εάν είναι επιτυχές, αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρωτότυπο για μια μελλοντική κοινή φορολογική προσέγγιση.
Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να παρέχουμε περισσότερη δημοσιονομική υποστήριξη για να βοηθήσουμε την ταχύτερη επιστροφή της ζήτησης στο δυνητικό της επίπεδο θα πει ο κ. Πανέτα.
Ερωτώμενος για το γεγονός πως το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο  μπλόκαρε την επικύρωση του σχεδίου αποκατάστασης της ΕΕ ο κ. Πανέτα τόνισε πως ελπίζει ότι το Δικαστήριο θα λάβει απόφαση το συντομότερο δυνατόν.
«Χρειαζόμαστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να απελευθερωθούν γρήγορα. Όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα επωφεληθούν από μια ταχύτερη και ισχυρότερη ευρωπαϊκή ανάκαμψη», σημείωσε .
Τον Δεκέμβριο αυξήθηκε το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ και τον Μάρτιο επιταχύνθηκε ο ρυθμός αγορών. Αυτές οι αποφάσεις ήταν πολύ αποτελεσματικές θα πει ο κ. Πανέτα. Προστατεύουν την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και οι ευρωπαϊκές ονομαστικές κρατικές αποδόσεις έχουν αποσυνδεθεί εν μέρει από τις αποδόσεις των ΗΠΑ. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ασκήσει πτωτική πίεση στα πραγματικά επιτόκια, προσθέτοντας κίνητρο στην ανάκαμψη. . Εάν δεν είχαμε παρέμβει, η ενίσχυση των όρων χρηματοδότησης θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη επισημαίνει
Ο ίδιος επεσήμανε το υψηλό κόστος καθυστέρησης βασικών αποφάσεων.
Οι απόψεις σχετικά με την ταχύτητα λήψης αποφάσεων ενδέχεται να διαφέρουν, αλλά υπάρχει συμφωνία σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Έχουμε χώρο για ελιγμούς, διότι μέχρι τώρα έχουμε χρησιμοποιήσει μόνο μέρος του κονδυλίου των 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ σημειώνει ο κ. Πανέτα.