ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εύπορες οικογένειες από κάθε πλευρά του πλανήτη επιχειρεί να προσελκύσει το νέο πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών, για τα «family offices».
Πρόκειται για εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων της οικογένειας, τις επενδύσεις τους σε επιχειρήσεις ή τις μετοχικές συμμετοχές τους σε εταιρείες, το χαρτοφυλάκιο μετοχών, παραγώγων και άλλων επενδυτικών – χρηματιστηριακών προϊόντων έως και τα έσοδα από την εκμετάλλευση ακινήτων.
Στην κοινή εταιρεία μπορούν να ενταχθούν όλες οι δαπάνες και τα έξοδα που πραγματοποιούν, από τους οικονόμους, του σεφ και τους κηπουρούς για τις μεζονέτες με τις πισίνες που διαθέτουν, τους σοφέρ που οδηγούν τις λιμουζίνες τους, τους καπετάνιους και το προσωπικό για τα γιότ, έως και τους συμβούλους και τους λογιστές της εταιρείας, καθώς στόχος είχε να «οργανώσει» τα έξοδα όλης της οικογένειας.
Με διάταξη του υπογράφει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, καθορίζονται οι όροι λειτουργίας των family offices, με τα οποία επιλέγουν να διαχειρίζονται τις περιουσίες τους πολλές ζάμπλουτες οικογένειες ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται ότι για την παροχή των υπηρεσιών των εταιρειών αυτών απασχολούνται εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων ή αυτή δύναται να ανατίθεται σε τρίτα πρόσωπα, ανεξάρτητα από το κράτος στο οποίο είναι εγκατεστημένα.
Η δομή
Στα «family offices» μπορούν να συμμετέχουν μέλη της οικογένειας, καθώς και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες συμμετέχουν τα φυσικά πρόσωπα και μέλη της οικογένειας. Ωστόσο, προβλέπεται ότι φυσικά πρόσωπα μέλη της εταιρείας ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας δεν μπορεί να είναι και εργαζόμενοι σε αυτή.
Ως μέλη της οικογενείας νοούνται τα κάτωθι πρόσωπα:
α) ο έτερος των συζύγων/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.),
β) τα άγαμα τέκνα των συζύγων/Μ.Σ.Σ.,
γ) τα άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή του ετέρου των συζύγων/Μ.Σ.Σ., εφόσον η επιμέλεια έχει νομίμως ανατεθεί για μεν τα τέκνα του/της συντηρούντος σε αυτόν/αυτήν, για δε τα τέκνα του/της ετέρου των συζύγων/Μ.Σ.Σ. σε αυτόν/αυτήν,δ) οι απευθείας ανιόντες των συζύγων/Μ.Σ.Σ.
Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Να απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων μέσα σε 12 μήνες από την ίδρυση της και
• Να πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.
Η φορολογία
Επισημαίνεται πως τα «family offices» φορολογούνται με συντελεστή επί των δαπανών. Τα ακαθάριστα έσοδα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, τα οποία εισπράττονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, προσδιορίζονται με την προσθήκη ποσοστού κέρδους στο σύνολο των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεών τους, πλην του φόρου εισοδήματος (μέθοδος κόστους πλέον περιθώριο κέρδους).
Το ποσοστό κέρδους ορίζεται σε 7% και ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 24%. Αξίζει να αναφερθεί πως οι ενδοοικογενειακές συναλλαγές δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, ωστόσο οι υπόλοιπες συναλλαγές προς τρίτους φέρουν ΦΠΑ 24%.
Πρόσφατη έκθεση της Fintrx and Charles Schwab υπολογίζει ότι υπάρχουν μεταξύ 3.500 και 5.000 family offices στον κόσμο και το ένα τέταρτο εξ αυτών βρίσκεται στην Ευρώπη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι χώρες, από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία, στρώνουν «κόκκινο χαλί» για αυτές τις χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Διαβάστε ακόμη:
Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία) στο mononews: «Ενθαρρυντικό το restart στην εστίαση
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας στην Αρκτική
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»
- Κεραμέως: Πάνω από 13% οι αυξήσεις στις συντάξεις τα δύο τελευταία χρόνια
- Οι νικητές των Greek Accounting and Finance Awards 2024 powered by SOFTONE