ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Με τρία «εργαλεία» -Γέφυρα, Εξωδικαστικό και Δεύτερη Ευκαιρία- επιχειρείται να δοθεί ολιστική λύση στο μείζον θέμα της υπερχρέωσης νοικοκυριών αλλά και μικρών επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα «Γέφυρα», για το οποίο η προθεσμία ένταξης παρατάθηκε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, προσφέρει στους επιλέξιμους δανειολήπτες επιδότηση 9 μηνών, για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Η κρατική επιδότηση μπορεί να φτάσει και στο 90% του ποσού της μηνιαίας δόσης.
Στους δύο μήνες που «τρέχει» το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχουν υποβάλει αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχεδόν 140.000 δανειολήπτες. Μάλιστα, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης ενημερώνουν τους επιλέξιμους δανειολήπτες για τη δυνατότητα αυτή, καθώς η 9μηνη επιδότηση θα «βοηθήσει» τον δανειολήπτη να επανέλθει σταδιακά στην καταβολή της δόσης μετά τη λήξη των «μορατόριουμ».
Δικαίωμα στην επιδότηση του προγράμματος «Γέφυρα» έχουν εργαζόμενοι που έλαβαν οικονομική ενίσχυση ή μειώθηκε το εισόδημά τους λόγω της πανδημίας, εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, άνεργοι που έλαβαν έκτακτο επίδομα ανεργίας, ελεύθεροι επαγγελματίες όπως και ατομικές επιχειρήσεις που είτε έλαβαν οικονομική ενίσχυση είτε μειώθηκαν τα έσοδά τους ή έχει ανασταλεί η λειτουργία της εταιρείας τους, οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο μίσθωμα.
Σύμφωνα δε με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση ανέρχεται στα 108 εκατ. ευρώ για το 2020 και στα 280 εκατ. ευρώ για το 2021.
Τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό, γνωστό ως «δεύτερη ευκαιρία».
Και από την 1η Ιανουαρίου ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να ρυθμίσουν «πακέτο» τις οφειλές τους προς τράπεζες και Δημόσιο σε 240 δόσεις, δηλαδή σε ορίζοντα 20 ετών. Πρόκειται για νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που θα περιλαμβάνει «κούρεμα» μέρους της οφειλής και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνοδεύεται και με κρατική επιδότηση, ωστόσο δεν είναι γνωστό για πόσο χρονικό διάστημα.
Το τελευταίο βήμα είναι αυτό της πτώχευσης, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε σύντομο διάστημα, καθώς σε 1 χρόνο ο οφειλέτης -που θα εκποιηθεί η κύρια κατοικία του ή περιουσία που η αξία της υπερβαίνει το 10% των οφειλών του- είναι και πάλι «καθαρός» από χρέη.
«Ο νέος Πτωχευτικός Νόμος παρέχει στον οφειλέτη τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών του προς τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και Δημόσιο, σε διάστημα 240 μηνών», λέει στο mononews.gr ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, και συνεχίζει: «Αν κάποιος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή τη ρύθμιση, να διευθετήσει τις οφειλές του σε βάθος 20ετίας, τότε έρχεται το επόμενο βήμα που είναι η πτώχευση. Διαγράφονται όλα τα χρέη και ρευστοποιείται ολόκληρη η περιουσία του.
»Ο νόμος έχει πρόβλεψη ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά για επιδότηση δανείου πρώτης κατοικίας κατά τη ρύθμιση ή επίδομα στέγασης κατά την πτώχευση».
Πώς λειτουργεί η «2η Ευκαιρία» βήμα-βήμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
- Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο
- Πεντάγωνο: Η Κίνα έχει αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 20%