Τέλος στο χρόνιο πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση βάζει η κυβέρνηση έως το τέλος καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα παραμένουν περίπου 60.000 αιτήσεις, όμως εξ αυτών οι περίπου 20.000 αφορούν ανελαστικές περιπτώσεις με σοβαρές νομικές ή τεχνικές ελλείψεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδοθούν στους ασφαλισμένους.

1

Οι ελλείψεις δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του ταμείου, αλλά είτε σε ελλιπή δικαιολογητικά του ασφαλισμένου, είτε σε απουσία ιατρικών γνωματεύσεων, είτε σε χρέη και δικαστικές εκκρεμότητες είτε σε μη επαρκή αριθμό ενσήμων για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, «Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται σχετικά μεγάλος όμως στη πράξη δεν είναι. Και αυτό διότι ένα σημαντικό μέρος αυτού του στοκ αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν μπορεί να εκδοθεί σύνταξη για μια σειρά από σοβαρούς νομικούς ή τεχνικούς λόγους (χρέη των εν αναμονή συνταξιούχων πάνω από το όριο, απουσία ιατρικών γνωματεύσεων, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με αποτέλεσμα την απόρριψη κλπ). Για τους υπόλοιπους δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είμαστε πλέον στη τελική ευθεία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη για τους εξής λόγους:

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: 2.000 ασφαλισμένοι έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν διευθετήσει τις οφειλές τους προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Η συνολική οφειλή ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με πρόσθετα τέλη, επιβαρύνσεις και οφειλή από αναγνώριση πλασματικών ετών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ και για τους αγρότες τις 6.000 ευρώ.

Δικαστικές εκκρεμότητες: 1.000 ασφαλισμένοι βρίσκονται σε δικαστική διένεξη με τον e-ΕΦΚΑ. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του Φορέα, καθώς δεν έχει αναγνωρίσει χρόνο ασφάλισης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Απουσία ιατρικής γνωμάτευσης: 6.000 ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλλει αίτησης συνταξιοδότησης για την λήψη αναπηρικής σύνταξης, δεν μπορούν να την λάβουν καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο ιατρικός τους φάκελος για την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας. Η ιατρική γνωμάτευση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η έκδοση της σύνταξης αναπηρίας. Η απουσία της οφείλεται σε κάποιες περιπτώσεις είτε σε αμέλεια του ασφαλισμένου να περάσει από επιτροπή είτε σε καθυστέρηση συνεδρίασης των επιτροπών των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για την ολοκλήρωση της εξέτασης των ασφαλισμένων.

Μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος: 11.000 ασφαλισμένοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, ο αριθμός αυτός προκύπτει αναλογικά από τον αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης που απορρίπτονται κάθε μήνα. Υπολογίζονται ότι τον Ιούλιο οι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανέρχονται σε 6.000 και περίπου 5.000 αναλογικά τον Αύγουστο αντίστοιχα.

Το πραγματικό στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων περιορίζεται σε περίπου 40.000, αριθμός εφικτός να εκκαθαριστεί έως το τέλος της θερινής περιόδου. Οι αρμόδιες e- ΕΦΚΑ έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να προχωρήσουν στην έκδοση 25.000 – 26.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης με την διαδικασία fast track και τις υπόλοιπες τον Αύγουστο, προκειμένου αμέσως μετά το φθινόπωρο να προχωρήσει η αποπληρωμή των 92.000 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής ασφάλισης.

Α’ εξάμηνο 2022

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν περισσότερες συντάξεις από αυτές που είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019 και οι προβλέψεις –  με τη συμβολή και της fast track διαδικασίας – δείχνουν ότι φέτος οι απονομές θα ξεπεράσουν τις 300.000, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία της 30ης Ιουνίου έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του 93%- 94% των εκκρεμοτήτων  που αφορούν την περίοδο 2016-2022 και απομένει ένα ποσοστό μόλις 6,58% για να εκδοθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, πλην των διεθνών και ανελαστικών, για τα έτη 2016, 2017 και 2018, ενώ έχει εκδοθεί το 98,9% των αιτήσεων του 2019, το 94,7% του 2020, το 80,6% του 2021 και το 70% που υποβλήθηκαν έως το τέλος Μαρτίου 2022.

Συνολικά από το στοκ των εκκρεμοτήτων που έφτανε 1.041.971 την εξαετία 2016-2022 , την 30η Ιουνίου είχαν απομείνει 68.524 εκκρεμείς συντάξεις (6,58%), ενώ σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, οι εκκρεμότητες δεν ξεπερνούν τις 60.000.

Η νέα διαδικασία έκδοσης συντάξεων

Οι υπάλληλοι καλούνται να σταματήσουν αμέσως κάθε αλληλογραφία για την επαλήθευση στοιχείων που αφορούν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες είχαν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και να εκδώσουν πράξεις απονομής σύνταξης ή απορριπτικές αποφάσεις με βάση:

1. Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα ΑΤΛΑΣ ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ) και

2. Τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχε ι καταγραφεί ηλεκτρονικά (συντάξεις εμπιστοσύνης).

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας διαδικασίας είναι τα εξής:

-Δεν απαιτείται οι ασφαλισμένοι να προσκομίσουν δικαιολογητικά (φυσικά παραστατικά), τα οποία ωστόσο πρέπει να φυλάξουν έως 10 έτη προκειμένου να τα προσκομίσουν αν ζητηθούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Αν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών πρέπει να ελέγξουν το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν αν δικαιούται σύνταξη και το ύψος της.

Εάν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσα σε τρεις μήνες, τότε η σύνταξη απονέμεται με βάση δύο μόνο δεδομένα:

Πρώτον, το ασφαλιστικό ιστορικό όπως είναι καταγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό σύστημα ΑΤΛΑΣ του ΕΦΚΑ. Και, δεύτερον, τις δηλώσεις και στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που βλέπει το σύστημα του ΕΦΚΑ.

Μετά την πάροδο του τριμήνου δηλαδή, τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την πράξη απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων. Εν τω μεταξύ όμως ο ασφαλισμένος λαμβάνει τη σύνταξή του χωρίς να περιμένει, όπως περίμενε μέχρι τώρα.

Εάν, υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στη δήλωση και την πραγματική ασφάλιση μικρότερη των δύο ετών , ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τη διαφορά, τις εισφορές που λείπουν δηλαδή, και να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή του κανονικά. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που έχει καταβληθεί μεγαλύτερη σύνταξη από όση θα έπρεπε, τα επιπλέον χρήματα θα ανακτηθούν με τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται παγίως από το Δημόσιο.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν πέσει στις 60.000 φέτος

«Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» μεταξύ ΕΦΚΑ-εν αναμονή συνταξιούχων

Χατζηδάκης: Στόχος να μην υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού