Νέο ρεκόρ στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού σημειώθηκε τον Ιούλιο, καθώς δόθηκαν λύσεις σε 1.952 «κόκκινα» δάνεια ύψους 518 εκατ. ευρώ,  ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 21.176 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην μηνιαία έκθεση προόδου του εξωδικαστικού της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζονται αναλυτικά τα ποσοστά εγκρισιμότητας των χρηματοπιστωτικών φορέων (τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης) για αιτήσεις με οφειλές έως 250.000 ευρώ, με τις Intrum, QQuant και Veraltis να σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά και για τον μήνα Ιούλιο.

Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι τον μήνα Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν  διμερείς ρυθμίσεις ύψους 357 εκατ. ευρώ για 6.218 οφειλέτες  που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων, τέσσερις εκ των οποίων (DoValue, Cepal, Intrum, QQuant) πραγματοποίησαν συνολικά απευθείας ρυθμίσεις για 5.200 οφειλέτες στα 337 εκατ. ευρώ.

Και θα πρέπει να σημειωθεί  ότι και για τις τέσσερις εταιρείες οι περισσότερες ρυθμίσεις αφορούν σε στεγαστικά δάνεια.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος Ιουλίου στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είχαν υποβληθεί 71.830 αιτήματα, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 33,95 δις ευρώ.

Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωταθλήτριες καθώς είναι οι περιοχές από τις οποίες  προέρχεται το 47% των αρχικών οφειλών, δηλαδή τα 16 δις ευρώ

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν:

-Οι επιτηδευματίες έχουν τα περισσότερα «κόκκινα» ανοίγματα, το 59,07% των αρχικών οφειλών, δηλαδή πάνω από 20 δισ ευρώ,  εκ των οποίων το 76% είναι οφειλές προς τράπεζες και servicers.

-Οι οφειλές των νομικών προσώπων προσεγγίζουν τα 8 δισ ευρώ

-Και οι  οφειλές των νοικοκυριών έχουν φτάσει τα 6 δισ ευρώ.

Το εύρος της οφειλής για τους  περισσότερους από τους οφειλέτες που ζητούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι ανάμεσα στις 50.000 με 200.000 ευρώ.

Η μέση διάρκεια αποπληρωμής για χρέη προς το Δημόσιο είναι τα 17 χρόνια, και το μέσο «κούρεμα» οφειλής στο 16,34%.

Στα στεγαστικά η μέση διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 26 χρόνια με μέσο «κούρεμα» οφειλής 13%.

Στα επιχειρηματικά η μέση διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 20 χρόνια με μέσο «κούρεμα» οφειλής 30,29%.

Και στα καταναλωτικά η μέση διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 14 χρόνια με μέσο «κούρεμα» οφειλής 35,66%.

Διαβάστε επίσης:

Aεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης: «Πετά» σε νέο ρεκόρ κίνησης

Οι αλλαγές που έρχονται το 2025 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις -Τι συζητά η κυβέρνηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης

Ακτοπλοΐα: Τι εξετάζει το υπουργείο Ναυτιλίας για τη μείωση των τιμών στα εισιτήρια