• Οικονομία

    Εξωδικαστικός μηχανισμός: Λύση για πολλές επιχειρήσεις και το δημόσιο – Ρυθμίστηκαν 6,7 δισ. ευρώ

    Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη

    Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη


    Λύση για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για τη συνολική ρύθμιση των οφειλών τους προς τράπεζες, servicers, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους αποτελεί ο  εξωδικαστικός μηχανισμός.

    Μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι αρχικές οφειλές που ρυθμίστηκαν μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού διαμορφώθηκαν στα 6,7 δισ. ευρώ, με 19.223 επιτυχείς ρυθμίσεις και τον μέσο όρο οφειλής να διαμορφώνεται στις 347.510 ευρώ.

    Και αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον Ιούνιο οι νέες ρυθμίσεις ανήλθαν σε 1.344 καταγράφοντας ιστορικό υψηλό.

    Ενώ από τον Ιούλιο υπήρξε βελτίωση στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τα άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ που υπέγραψαν προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη προβλέπει ότι: τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% θα εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Έτσι, θα ωφελούνται από την πρόβλεψη του νόμου για τους ευάλωτους οφειλέτες που ορίζει την αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Επιπλέον, ως ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορούν να επωφεληθούν ευνοϊκότερων όρων διακανονισμού με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς στο πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

    Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού μέχρι το τέλος Ιουνίου στην πλατφόρμα είχαν υποβληθεί 69.450 αιτήματα, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 33,15 δις ευρώ.

    Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωταθλήτριες καθώς είναι οι περιοχές από τις οποίες προέρχεται το 46,72% των αρχικών οφειλών, δηλαδή τα τα 15,49 δισ ευρώ.

    Τα στοιχεία δείχνουν ακόμα ότι:

    -Οι επιτηδευματίες έχουν τα περισσότερα «κόκκινα» ανοίγματα, το 58,75% των αρχικών οφειλών, δηλαδή 19,45 δις ευρώ, εκ των οποίων το 76% είναι οφειλές προς τράπεζες και servicers.

    -Οι οφειλές των νομικών προσώπων ανέρχονται στα 7,91 δισ ευρώ

    -Οι οφειλές των νοικοκυριών στα 5,76 δισ ευρώ.

    Το εύρος της οφειλής για τους περισσότερους από τους οφειλέτες που ζητούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι ανάμεσα στις 50.000 με 200.000 ευρώ.

    Η μέση διάρκεια αποπληρωμής για χρέη προς το Δημόσιο είναι τα 17 χρόνια, και το μέσο «κούρεμα» οφειλής στο 16,34%.

    Στα στεγαστικά η μέση διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 26 χρόνια με μέσο «κούρεμα» οφειλής 13%.

    Στα επιχειρηματικά η μέση διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 20 χρόνια με μέσο «κούρεμα» οφειλής 30,29%.

    Και στα καταναλωτικά η μέση διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 14 χρόνια με μέσο «κούρεμα» οφειλής 35,66%.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανία: Το Λονδίνο εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης μετά την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

    Λίβανος: Ζητάει τη διενέργεια “διεθνούς έρευνας” για την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

    Τουρκία: «Παραμύθι» χαρακτηρίζει τη «γαλάζια πατρίδα» πρώην πρέσβης και βουλευτής της αντιπολίτευσης



    ΣΧΟΛΙΑ